Thursday, February 4, 2021

ដំណាំ ផ្លែម្ទេស

 ដំណាំ ផ្លែម្ទេស៖  (JICA) សម្រាប់ប្រជាជនខ្មែរ រួមទាំងខ្ញុំដែរ មិនដែលចាប់អារម្មណ៍រឿង ម្ទេសនេះ ពីមុនៗមកទេ ខ្ញុំបានទើបតែចាប់អារម្មណ៍ពេលដែលត្រូវការសរសេរឯកសារស្តីពី ដំណាំ និង ម្ហូបអាហារ ដូចជា ទឹកម្ទេស ពេលនោះ ក៍ប្រទៈឃើញថា ភាសាអគ្លេស គេចែកជា ម្ទេសទូទៅ Pepper លុះម្ទេសដែល ហិល គេហៅ Chilli .ម្ទេស ហិរ ឬ មិនហិរ អាស្រ័យលើគ្រាប់របស់ម្ទេស ដូចជា មេផ្ទះ គាត់យកម្ទេសប្រឡៈគ្រាប់់ចេញខ្លះដើម្បីកុំឲ្យហិរខ្លាំងពេក ម្ទេសប្លោកមិនសូវហិរ ព្រោះគ្រាប់តិច...។ ការយល់ដឹងអំពីម្ទេសបែបនេះ នាំឲ្យយើងដឹងថា ហេតុអ្វី កម្ពុជានាំទឹកម្ទេសចូលពីបរទេស? ម៉េចបានជាទឹកម្ទេសខ្លះមិនហិរ ខ្លះទៀតហិរ? ម៉េចបានជាមានការលួចផលិតទឹកម្ទេស??

មុនពេលដាំម្ទេស អ្នកដាំត្រូវសិក្សាថា នៅស្រុកគេដែលរកស៊ីដាំម្ទេស គេដាំបានផលពី ២៥ ទៅ ៥០ តោន/ហិច ឬ ២,៥ គីឡូក្រាម/ម២ ទៅ ៥ គីឡូក្រាម/ម២/ក្នុងការប្រមូលផលម្តង ដូច្នេះ បើ ៣ដងក្នុង ១ឆ្នាំ ឬ ៤ ដងក្នុង ១ ឆ្នាំ គឺបើនៅកម្ពុជា គេអាចដាំបាន ផល ជិត ៧ គក/ម២ ក្នុង ម្តង។ ផលទាំងនេះ ដោយសារគេដាំប្រមាណ ១៨,០០០ ដើម ទៅ ៤៥,០០០ ដើម/ហិចតា។ បើសិនយើងគិតថា ពូជម្ទេសយើងប្រុងដាំ នឹងមិនបានផលដូចការសង្ឈឹម ដូច្នេះត្រូវដូរ ពូជម្ទេស។ តម្លៃម្ទេស ប្រែប្រួលតាមប្រភេទម្ទេស។ ម្ទេសហាវ៉ៃតម្លៃ ៧៥០០ ទៅជាង ២០,០០០ រៀល/គីឡួក្រាម។

ម្ទេស១ ដើម តាំងពីដាំរហូតផបានផល គឺ ប្រែប្រួលពី ៦០ថ្ងៃ ដល់ ៩០ថ្ងៃ ដូចជា៖

  1. Long, tapering hot pepper: Anaheim Chili (80 days); Cayenne Long Red Slim (70 days); Crimson Hot (60 days); Diablo Grande (65 days); Espanola Ristra (65 days); Golden Prolific (65 days); Hot Portugal (64 days); Hungarian Yellow Wax (60 days); Inferno (65 days); Mirasol (75 days); Mulato Isleno (85 days); Surefire (65 days).
  2. • Cylindrical hot peppers: Ancho (65-100 days); Czechoslovakian Black (65 days); Hot Stuff (60 days); Jalapa (65 days); Jalapeno (72 days); Louisiana Hots (69 days); Pretty Hot Purple (80 days); Serrano (70 days); Tam Jalapeno (65 days).
  3. • Medium to small tapering hot peppers: Tabasco (80-120 days); Thai Hot (75 days).
  4. • Yellow hot peppers: Casabella (75 days); Santa Fe Grande (75 days); Szentesi Semi-Hot (60 days).

កសិករ និងអាជីវករ អះអាងថា តម្លៃម្ទេសហក់ឡើងដល់ទៅ ៣ដង ដោយមួយគីឡូក្រាម ឡើងដល់ជាង ២ម៉ឺនរៀល អាជីវករលក់បោះដុំម្ទេស នៅផ្សារដើមគរបានត្អូញត្អែរពីតម្លៃម្ទេស ដែលឡើងថ្លៃខ្លាំង ដល់ទៅជាង៣ដង ដោយពីមុនតម្លៃពី៥ទៅ៦ពាន់រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម តែបច្ចុប្បន្នតម្លៃជាង ២ម៉ឺនរៀល ដែលបានធ្វើឲ្យអ្នកទិញយកទៅលក់បន្តថា ពិបាកលក់ ខណៈអ្នកទិញបរិភោគរអ៊ូរទាំថាថ្លៃ។ បងស្រី ច័ន្ទមល អាជីវករបោះដុំនិងរាយ នូវប្រភេទម្ទេសដៃនាង អស់រយៈពេលជិត ២ទសវត្សរ៍មកហើយនោះ បានប្រាប់ក្រុមការងារខេមបូណូមីសថា ផ្លែម្ទេស បានឡើងថ្លៃជាងមួយខែមកហើយ គឺឡើងពីអ្នកបោះដុំមកពីប្រទេសវៀតណាមតែម្តង។នកស្រី ចាន់មល បានបន្ថែមថា «ម្ទេសហ្នឹង បើតាមម៉ូយៗ​ខាង​វៀតណាម គេប្រាប់ខ្ញុំ​គេថា នាំចេញទៅ​ប្រទេស​ថៃដែរ ព្រោះក្រៅប្រទេស​គេ​តម្រូវការ​ច្រើនដែរ បានវា​អាចឡើង​ថ្លៃ​អញ្ចឹងនោះ​ ហើយចំពោះ​ម្ទេស​ដែលឡើង​ហ្នឹង​កាលមុន​តម្លៃ ៦ទៅ ៧ពាន់រៀលអីទេ ក្នុង​មួយគីឡូ តែតម្លៃឡើង​ជាង​២ម៉ឺន»។

ជាមួយគ្នានេះដែរ អ្នកស្រី ផាន់ ស្រីមុំ អាជីវករ​លក់​ម្ទេស​នៅផ្សារ​ដើមគរ បានប្រាប់​ក្រុមការងារ​ខេមបូណូមីសថា អ្នកស្រី​មិនបាន​ដឹងពីមូល​ហេតុច្បាស់​លាស់​នៃការឡើងថ្លៃ​ម្ទេសនេះទេ ។ អ្នកស្រីបាន​បន្ថែមថា «ខ្ញុំមិនដឹង​មូលហេតុអី​ដែរ ដឹងតែ​គេដឹក​មកដល់​យើង​ហ្នឹង គេទារថ្លៃ គិតតាម​ហ្នឹងទៅ ប៉ុន្តែដល់ពេល​ឡើងថ្លៃ​ពេក​ចឹង​ខ្ញុំពិបាក​លក់ដែរ ព្រោះអ្នក​ទិញ​គេរអ៊ូ​គ្រប់គ្នាហ្នឹង»។

នៅគ្រា អាជីវករ និងអ្នកបរិភោគ ត្អូញត្អែរ​ពីការ​ឡើងថ្លៃម្ទេស ប៉ុន្តែកសិករ​ដាំម្ទេស​នៅខេត្ត​បាត់ដំបង​ឯណេះ ហាក់សប្បាយ​ចិត្ត​ ដ្បិត​តម្លៃម្ទេស​កើនឡើង​នៅលើ​ទីផ្សារ ជំរុញ​ឲ្យពួកគាត់​មានទឹកចិត្ត​ក្នុងការដាំ។ជាក់ស្តែង អ្នកមីង គន្ធា ជា​កសិករដាំម្ទេស រស់ភូមិព្រែកឆ្តោរ ឃុំពាមឯក ស្រុកឯកភ្នំ ខេត្តបាត់ដំបង បានឲ្យដឹងថា តម្លៃ​ម្ទេសបច្ចុប្បន្ន គឺក្រុម​កសិករ​លក់បាន​ថ្លៃណាស់ ដោយបោះដុំ​តម្លៃ​២ម៉ឺនរៀល​ក្នុង​មួយគីឡូក្រាម។

អ្នកមីង គន្ធា បានបន្ថែមថា «ម្ទេសហ្នឹងខ្ញុំ​ដាំលើ​ផ្ទៃដី​តែ ២រ៉ៃទេ (៣.២០០ ម៉ែត្រការ៉េ) ហើយឥឡូវហ្នឹងលក់​បាន​ថ្លៃគ្រាន់បើ ហើយមាន​ទីផ្សារទៀត ភាគច្រើន​ខ្ញុំយក​ទៅបោះ​ឲ្យ​ម៉ូយនៅផ្សារព្រែកច្រែង និងផ្សារភូពុយ»។

ជាមួយគ្នាដែរ កសិករដាំម្ទេស​ម្នាក់ទៀត ឈ្មោះ អ្នកមីង រ័ត្ន ផូរ បានឲ្យដឹងដែរថា គ្រាន់​ដាំម្ទេសបានកាក់​កប​ល្អណាស់ ទាំងតម្លៃ​និងសម្បូរ​ទីផ្សារ​ថែមទៀតផង។

អ្នកមីង រ័ត្ន ផូរ បញ្ជាក់ថា «ខ្ញុំបាន​សង​បំណុល​គេជិត​រួចអស់​ហើយ បន្ទាប់ពី​ដាំម្ទេស​បាន​ប៉ុន្មាន​រដូវនេះ ហើយឆ្នាំក្រោយ​ខ្ញុំប្រហែល​ដាំឲ្យ​ច្រើន​ជាង​នេះទៀត »។

បែបនេះក្តី បើតាម​កសិករ​ទាំងពីរនាក់នេះ ម្ទេសដែល​ដាំនៅ​ក្នុងតំបន់​របស់​ពួកគាត់ គឺមិនសូវនាំ​ចូល​មកកាន់​រាជធានី​ភ្នំពេញទេ ភាគច្រើន​នាំទៅ​ប្រទេសថៃ និងតាម​បណ្តា​ខេត្ត​ផ្សេងៗទៀត៕

ម្ទេស​​កំពុង​ត្រូវប៉ាន់​ ខណៈ​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់ ​ប៉ុន្តែអ្នក​ដាំ​តិច កសិករ​នៅ​ភូមិ​ស្វាយតានី ឃុំ​ព្រែកគយ ស្រុកស្អាង ខេត្តកណ្តាល បាន​សម្តែង​ក្តី​រីករាយ​ទៅ​នឹង​ការ​ប្រមូល​ផល​ម្ទេស​យក​ទៅ​លក់​ឱ្យ​ម៉ូយ​បាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ ប៉ុន្តែ​ពួក​គាត់​ក៏​បាន​សំណូមពរ​សូម​កុំឱ្យ​មាន​ការ​នាំចូល​ច្រើន​ពី​ប្រទេស​ជិត​ខាង។

អ្នកស្រី ណាង ស្រី កសិករ​ម្នាក់​រស់​នៅ​ក្នុង​ភូមិ​ស្វាយតានី បាន​និយាយ​ថា គាត់​បាន​ដាំ​ម្ទេស​រយៈ​ពេល​ជាង​10ឆ្នាំ​មក​ហើយ​ នៅ​លើ​ផ្ទៃដី​ទំហំ​ប្រមាណ​6,600​ម៉ែត្រការ៉េ។ បច្ចុប្បន្ន​នេះម្ទេស​​កំពុង​មាន​​តម្រូវ​ការ​ច្រើន​គួរសម​នៅ​លើ​ទីផ្សារ ហើយ​បើ​និយាយ​ពី​តម្លៃ​វិញ​​​ក្នុង​1គីឡូក្រាម​អាច​លក់​បាន​ចន្លោះ​ពី ​9,000​ទៅ​18,000​រៀល​ទៅ​តាម​រដូវ និង​បរិមាណ​ម្ទេស​សម្បូរ ឬ​មិន​សម្បូរ។ អ្នក​ស្រី​បាន​​ប្រាប់​ទៀត​ថា បន្ទាប់​ពី​ប្រមូល​ផល​ហើយ ជា​ធម្មតា​អ្នក​ស្រី​តែង​តែ​ដឹក​យក​ទៅ​បោះ​ឱ្យ​ម៉ូយ​ដោយ​ផ្ទាល់​នៅ​ផ្សារ​ដើមគ រាជធានី​ភ្នំពេញ។ ចំពោះ​ចំណូល​ពី​ការ​ដាំ​ម្ទេស​គឺអាច​និយាយ​ថា មាន​ភាព​សមរម្យ​។

អ្នកស្រី​បាន​ប្រាប់​ពី​របៀប​ដាំ​ដើម​ម្ទេស​ថា មុនពេល​ដាំ​គេ​ត្រូវ​ភ្ជួរ​រាស់​ និង​ហាល​ដី​ប្រមាណ​ពី​7ទៅ​10​ថ្ងៃ​សិន​ ទើប​លើក​ជា​រង ដោយ​យក​កូន​ម្ទេស​ដែល​បណ្តុះ​រួចមាន​អាយុ​ចន្លោះ​ពី​7ទៅ​10ថ្ងៃ ឬ​ប្រវែង​ប្រហែល​1​ចង្អុល​​ដៃ​មក​ដាំ​(ស្ទូង)​នៅ​លើ​រង និង​ត្រូវ​ដាំ​ឱ្យ​មាន​គម្លាត​ពីគ្នា​1ម៉ែត្រ ដោយ​ត្រូវ​ស្រោច​ទឹក​1​ថ្ងៃ​2ដង( ព្រឹក-ល្ងាច )​ជា​ប្រចាំ។

ពេល​ដើម​ម្ទេស​នៅ​តូច​ គឺ​ទាមទារ​ការថែទាំ​ច្រើន ​ពិសេស​ត្រូវធ្វើ​ស្មៅ​ចេញពី​រង​ដើម្បីឱ្យ​ម្ទេស​អាច​លូត​លាស់​បាន​ល្អ ហើយ​រយៈពេល​3ខែ​ទើប​ម្ទេស​ឱ្យ​ផល។ ចាប់ពី​ម្ទេស​ឱ្យ​ផល​រហូត​ដល់​ងាប់​ទៅវិញ​គឺ​មាន​រយៈ​ពេល​ពី​ 5ទៅ​6ខែ ហើយ​រយៈ​ពេល​3​ថ្ងៃ​គេ​អាច​បេះ​បាន​ម្តង ​និង​បាន​ទិន្នផល​ជាង​ 200គីឡូក្រាម​សម្រាប់​ផ្ទៃ ​6,600​ម៉ែត្រ​ការ៉េ​

បើ​តាម​កសិករ​ខាង​លើ នៅ​ពេល​ម្ទេស​​មិន​សូវ​សម្បូរ​គេ​អាច​លក់បាន​ក្នុង​តម្លៃ​ប្រមាណ​20,000​រៀល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ​ប៉ុន្តែ​នៅ​ពេល​ដែល​មាន​ការ​នាំ​ចូល​ម្ទេស​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​ច្រើន​ តម្លៃ​អាចស្ថិត​នៅ​ចន្លោះ​ពី​9,000​ទៅ​10,000​រៀល​ប៉ុណ្ណោះ។ ទាក់​ទង​នឹង​បញ្ហា​តម្លៃ អ្នក​ស្រី ណាង ស្រី​ បាន​សំណូមពរ​ថា សូម​ឱ្យ​មាន​ការ​ទប់​ស្កាត់​ខ្លះ​ ដោយ​កុំ​បណ្តោយ​ឱ្យ​ចូល​ស្រេច​តែ​ចិត្ត​ ព្រោះ​វា​ធ្វើឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​ជីវភាព​របស់​ពួកគាត់​ដែល​ជា​កសិករ។

លោក ទេព សូត្រ មេឃុំ​ព្រែក​គយ ​បាន​ប្រាប់ថា ​នៅ​ឃុំ​ព្រែក​គយ​ មាន​ភូមិ​ចំនួន​10 និង​មាន​ប្រជា​ពលរដ្ឋ​ 3,152គ្រួសារ (17,458​នាក់) ក្នុង​នោះ​ជាង ​80%​ជា​កសិករ។ ដំណាំ​ម្ទេស​​មានដាំ​ភាគ​ច្រើន​តែ​នៅ​ក្នុង​ភូមិ​ស្វាយ​តានី​ប៉ុណ្ណោះ។ លោក​មេឃុំ​បាន​បញ្ជាក់​ថា ដំណាំម្ទេស​​ពិតជា​បាន​ជួយ​សម្រួល​ដល់​ជីវភាព​ប្រជាកសិករ​ឱ្យមាន​ជីវភាព​ធូរធារ​បាន​ច្រើន​ប្រាកដ​មែន ដោយ​វា​មិន​ត្រឹម​តែ​ផ្តល់​ប្រាក់​ចំណូល​ទៅ​ដល់​អ្នក​ដាំ​នោះទេ វា​ថែម​ទាំង​ផ្តល់​ការងារ ​និង​ប្រាក់​កម្រៃ​ទៅ​ដល់​កម្មករ​ស៊ីឈ្នួល​បេះ​ផង​ដែរ។

លោក​ កន ធី ជា​កម្ម​ករ​ស៊ីឈ្នួល​បេះ​ម្ទេស​បានប្រាប់ថា ម្ទេស​គឺ​គេ​បេះ​តែ​ផ្លែ​ណាទុំៗ​ប៉ុណ្ណោះ ហើយ​ក្នុង​1​ព្រឹក​លោក​ទទួល​បាន​ប្រាក់​ឈ្នួល​ចំនួន ​20,000រៀល គឺ​បេះ​ពី​ម៉ោង​7ដល់​ម៉ោង11​ថ្ងៃត្រង់ និង​បេះ​ជា​រៀង​រាល់​ថ្ងៃ​គ្រាន់តែ​ផ្លាស់ប្តូរ​ចម្ការ​តែប៉ុណ្ណោះ។ ប្រធាន​មន្ទីរ​កសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ ខេត្តកណ្តាល លោក ប៊ុនទួន ស៊ីមូណា បាន​មាន​ប្រសាសន៍​ថា បញ្ហា​តម្លៃ និង​ការ​នាំ​ចូល​គឺ​ជា​រឿង​ធម្មតា​ទេសម្រាប់​ទីផ្សារ​សេរី ប៉ុន្តែ​អ្វីដែល​យើង​អាចដណ្តើម​ទីផ្សារ​ពី​ប្រទេស​ជិត​ខាង​បាន​មក​វិញ និង អាច​ប្រកួត​ប្រជែង​ជាមួយ​គេ​នោះ គឺ​កសិករ​របស់​យើង​គួរ​តែ​នាំ​គ្នា​ងាក​មក​ដាំ​ដំណាំ​បែប​សរីរាង្គ ព្រោះ​បាន​តម្លៃ​ខ្ពស់ និង​មាន​ទីផ្សារធំ​ផង​ដែរ​ ខណៈដែល​ការផ្គត់ផ្គង់​បច្ចុប្បន្ន​នៅ​មាន​កម្រិត​នៅឡើយ។ ទន្ទឹម​នឹង​នោះ​កសិករ​ក៏​​គួរ​ចេះ​សង្កេតមើល​ពី​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ និង​គួរ​បង្កើត​នូវ​ផលិត​ផល​​ប្រចាំ​ភូមិ​ស្រុក​ ប្រសើរ​ជាជាង​ដាំ​នេះ​បន្តិច​ដាំ​នោះ​បន្តិច៕

កោះសន្តិភាព ម្ទេស​ជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន A B C និង E និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជា​ច្រើន​មាន​ដូច​ជា molybdenum ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស អាស៊ីតហ្វូលីក ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម Thiamine និង​ទង់ដែង ។ ម្ទេស​មាន​បរិមាណ​វីតាមីន C ច្រើន​ជាង​ក្រូច​ចំនួន​ប្រាំពីរ​ដង​។ម្ទេស​ជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន A B C និង E និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជា​ច្រើន​មាន​ដូច​ជា molybdenum ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស អាស៊ីតហ្វូលីក ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម Thiamine និង​ទង់ដែង ។ ម្ទេស​មាន​បរិមាណ​វីតាមីន C ច្រើន​ជាង​ក្រូច​ចំនួន​ប្រាំពីរ​ដង​។ ម្ទេស​ក៏​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​តាម​ការ​ព្យាបាល​បែប Ayurvedic និង​ប្រើ​ជា​ថ្នាំ​ក្នុង​ការ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ជា​ច្រើន​មុខ​ផង​ដែរ ។ ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​មុខងារ​ដ៏​គួរ​ឲ្យ​ភ្ញាក់ផ្អើល​នៃ​ផ្លែ​ម្ទេសគឺ៖
  1. ១-​បន្សាប​ជាតិពុល ៖ ម្ទេស​ដើរតួ​នាទី​ជា​អ្នក​បន្សាប​ជាតិពុល​ដោយ​បណ្តេញ​កាក​សំណល់​និង​ជាតិពុល​ចេញពី​រាង​កាយ​របស់​យើង និង​បង្កើន​ការ​ផ្គត់ផ្គង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ទៅ​ឲ្យ​ជាលិកា​។ វា​ក៏​មាន​តួនាទី​ក្នុង​ការ​សំអាត​ក្រពះ​ពោះវៀន​ផង​ដែរ​ដោយ​ជួយ​ក្នុង​ការ​រំលាយ​អាហារ ។
  2. ២-​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ ៖ ម្ទេស​ភ្ញោ​ច​ការ​បញ្ចេញ​អ៊័​រ​ម៉ូ​ន endorphins ដែល​ជា​អ៊័​រ​ម៉ូ​ន​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​ពី​ធម្មជាតិ ។ វា​ជួយ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយសារ​ជំងឺរើម (​វីរុស​រើម​) ការ​រលាក​ឆ្អឹងខ្ចី ជម្ងឺសរសៃប្រសាទ​ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ការ​រោយ​សាច់ដុំ​នៅ​ស្មា និង​ចុងដៃចុងជើង ។ វា​ក៏​ជួយ​បន្ថយ​ការ​ឈឺចាប់​ដែល​បណ្តា​លម​ពី​ការ​រលាក​សន្លាក់​ផង​ដែរ ។
  3. ៣-​ថ្នាំ​អង់​ទី​ប៊ី​យូ​ទិច ៖ ម្ទេស​ជំរុញ​លំហូរ​នៃ​ឈាម​ស្រស់​ទៅ​កាន់​តំបន់​ឆ្លង​មេរោគ ។ ឈាម​ស្រស់​មាន​សមត្ថភាព​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​ឆ្លង​មេរោគ​។ កោសិកា​ឈាមស និង​ពពួក​កោសិកា leukocytes ដែល​វត្តមាន​ក្នុង​ឈាម​ស្រស់​អាច​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​ឆ្លង​មេរោគ​ដោយសារ​វីរុស ។
  4. ៤-​ខួរក្បាល ៖ សារធាតុ​សកម្ម Capsaicin ដែល​មាន​ក្នុង​ម្ទេស​ភ្ញោ​ច​ខួរក្បាល​ក្នុង​ការ​បញ្ចេញ​អ៊័​រ​ម៉ូ​ន endorphins ហើយ​ផ្តល់​នូវ​អារម្មណ៍​រីករាយ​ដល់​យើង​នៅ​ពេល​ដែល​យើង​បរិភោគ​វា ។ នេះ​ជា​ហេតុផល​ដែល​មនុស្ស​មួយ​ចំនួន​ធំ​ញៀន​នឹង​ការ​បរិភោគ​ម្ទេស ។
  5. ៥-​ជំងឺមហារីក ៖ វា​ត្រូវ​បាន​គេ​កត់សម្គាល់​ឃើញ​ថា​វីតាមីន C សារធាតុ Beta-carotene និង​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក​ដែល​មាន​ក្នុង​ម្ទេស​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះ​វៀនធំ​បាន​។ ចំណែកឯ​ម្ទេស​ពណ៌​ក្រហម​មាន​សារធាតុ cartonoid lycopene ដែល​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការ​កើត​ជំងឺមហារីក​ជា​ច្រើន 
  6. ៦-​ជំងឺ​គាំងបេះដូង ៖ ម្ទេស​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន B6 និង​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក ។ វីតាមីន B ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​ខ្ពស់​នៃ​សារធាតុ homocysteine ។ កម្រិត homocysteine ខ្ពស់​ត្រូវ​បាន​គេ​បង្ហាញ​ថា អាច​បង្ក​ឱ្យ​មានការ​ខូចខាត​ទៅ​នឹង​សរសៃឈាម និង​មានការ​ទាក់ទង​ជាមួយនឹង​ការ​កើនឡើង​យ៉ាង​ខ្លាំង​នូវ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​គាំងបេះដូង និង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ។ ម្ទេស​បាន​បំ​លែង​សារធាតុ homocysteine ទៅ​ជា​ម៉ូលេគុល​ផ្សេង​ទៀត​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​ក្នុង​ការ​បញ្ចុះ​កម្រិត​​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល ៕
ម្ទេស គឺជាប្រភេទដំណាំមានក្លិនឈួល ឬ ហើរហើយម្ទេសខ្លះផ្លែ រាងមូលស្រួច កន្ទុយប្រវែងផ្លែខ្លី មេ្ទសផ្លែចង្កោម និងម្ទេសខ្លះ ផ្លែមូលសំម៉ែតផ្លែខ្លះតូចៗក្នងប្រទេស កម្ពជា ដែលគេនិយមចូលចិត្តដាំគ្រប់រដូវ ដោយសារតែម្ទេស វាមានភាព ងាយស្រួល ក្នុងការដាំដុះព្រមទាំងាយស្រួលក្នុង ការលក់នៅលើទីផ្សារ ។ ដំណាំម្ទេសងាយស្រួលថែ ទាំហើយវាធន់ទ្រាំនឹង សីតុណ្ហ ភាព ។ ចំពោះសីតុណ្ហភាពដែលម្ទេសអាចលូតលាស់ បានល្អ នូវចន្លោះ ២៥-៣០ អង្សាសេ ។ ប៉ុន្តែម្ទេសជាប្រភេទ រុក្ខជាតិមិនត្រូវ ការសំនើម ខ្ពស់ពេកទេ។ ម្ទេសមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាងណាស់សម្រាប់ជីវភាពប្រចាំថ្ងៃដូចជាយកទៅកែច្នៃ ធ្វើជាម្ទេសក្រៀម ម្ទេសឆ្អើរ ជ្រក់ម្ទេស និងបរិភោគស្រស់។ដូច្នេះដើម្បីជួយដល់ប្រជា កសិករបង្កើនទិន្នផលបន្លែ និងជួយបង្កើនសេដ្ឋកិច្ចគ្រួសារកសិករតាមជនបទតាមរយៈ ការផ្តល់នូវបទពិសោធន៍ និងបច្ចេកទេស មួយចំនួន ដូចជា របៀបដាំដុះ ស្រោចស្រព ថែរក្សាដំណាំ ដោយខ្លួនឯង និងបច្ចេកទេសសាមញ្ញៗនូវចំណេះដឹងទូលំទូលាយខាង ផ្នែកកសិកម្ម។

RFA ដំណាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ដំណាំ​ម្ទេស ត្រូវ​បាន​គេ​ទទួល​ស្គាល់ និង​ពេញ​និយម​ប្រើប្រាស់​ទូទាំង​ពិភពលោក​ជា​យូរយារ​ណាស់​មក​ហើយ។ ម្ទេស​មាន​លក្ខណៈ​ពិសេស គឺ​រសជាតិ​ហឹរ ក្លិន​ឆួល។ ដំណាំ​ម្ទេស​ជា​ប្រភេទ​រុក្ខជាតិ​បែក​មែក​ច្រើន ហើយ​ដើម​វា​មាន​ថ្នាំង មាន​ផ្លែ​ក៏​ច្រើន ព្រម​ទាំង​មាន​ពណ៌​ប្រែប្រួល ចាប់​ពី​ខ្ចី​រហូត​ដល់​ទុំ។

ម្ទេស​មាន​ច្រើន​ពូជ​ដែល​ឃើញ​មាន​ដាំ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា ដូចជា​ម្ទេស​អាចម៍សត្វ ឬ​ម្ទេសខ្មាំង ម្ទេស​ស ម្ទេស​ឡេវអាវ ម្ទេសដៃនាង ម្ទេស​ប្លោក ម្ទេស​លក្ខណ៍ ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ជាដើម។

នៅ​ក្នុង​នាទី​កសិកម្ម នៅ​ពេល​នេះ កសិករ មឿក គីមអេង ជា​អនុ​ប្រធាន​ភូមិ​បន្ទាយថ្មី ឃុំ​សំរោង ស្រុក​ព្រៃឈរ ខេត្ត​កំពង់ចាម និង​ជា​បណ្ដាញ​ផ្សព្វផ្សាយ​កសិកម្ម​ស្រុក​ផង លោក​ប្រាប់​ពី​បច្ចេកទេស​ដាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ដែល​បាន​ទទួល​ផល​ច្រើន​ក្នុង​ដី​ល្បាយ​ដី​ឥដ្ឋ ឬ​ហៅ​ថា ដី​បន្ទះ​ឡាង។

លោក មឿក គីមអេង ឲ្យ​ដឹង​ថា ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ដែល​គាត់​ដាំ​យក​គ្រាប់​ពូជ​មក​ពី​ប្រទេស​ថៃ ជា​ពូជ​ផ្លែ​ធំ​ពណ៌​បៃតង។ មុន​ដាំ​គាត់​យក​គ្រាប់​ពូជ​ទៅ​ដាស់​ដំណេក​ដោយ​ប្រើ​វិធី​យក​ទឹក​ដាំ​ពុះ ១​កែវ លាយ​​ទឹក​ត្រជាក់ ២​កែវ ហើយ​យក​គ្រាប់​ពូជ​ទៅ​ដាក់​ត្រាំ​ក្នុង​ទឹក​ល្បាយ​នោះ​ឲ្យ​បាន ២៤​ម៉ោង។ នៅ​ពេល​​ត្រាំ​គ្រាប់​ពូជ​រួច គាត់​​យក​គ្រាប់​ពូជ​នោះ​ទៅ​ហាល​ថ្ងៃ ២​ម៉ោង​ទៀត។ បន្ទាប់​មក​គាត់​ស្រង់​គ្រាប់​ពូជ​ដាក់​ក្នុង​ក្រណាត់​ចង​មាត់​ជាប់ យក​ទៅ​ផ្អាប់​ទុក​ក្នុង​ធុង​ទឹកកក​ស្ងួត (គ្មាន​ទឹក) ទុក​វា​នៅ​ក្នុង​នោះ​ចំនួន ៣​យប់​ឲ្យ​វា​ដុះ​ពន្លក។

លោក មឿក គីមអេង៖ «បណ្ដុះ​ដាក់​ក្នុង​ធុង​ទឹក​កក​ស្ងួត ហើយ​មើល​រយៈពេល ២ ទៅ ៣​ថ្ងៃ អា​ហ្នឹង​វា​អាច​នឹង​ដុះ​ពន្លក​ហើយ ប៉ុន្តែ​យើង​ដាក់​ហ្នឹង យើង​ត្រូវ​មើល​រាល់​ថ្ងៃ បើ​វា​ស្ងួត​យើង​ជ្រលក់​ទឹក​វា​ឲ្យ​ថែម ដើម្បី​ឲ្យ​គ្រាប់​វា​សើម កាល​ណា​សើម​ជាប់​ពេក អាច​នឹង​ដុះ​ផ្សិត ឬ​ក៏​វា​ខូច​គ្រាប់។ រយៈពេល ៣​ថ្ងៃ​ហ្នឹង វា​ដុះ​ពន្លក​តិចៗ នៅ​ចុង​គ្រាប់ បាន​ខ្ញុំ​ចាប់​ផ្ដើម​ធ្វើ​ថ្នាល​សម្រាប់​សាប​គ្រាប់»។

​លោក មឿក គីមអេង បន្ត​ថា គ្រាប់​ពូជ​បណ្ដុះ​នោះ​ត្រូវ​យក​ទៅ​សាប​លើ​ថ្នាល​ដែល​មាន​ទទឹង ១​ម៉ែត្រ និង​បណ្ដោយ ២​ម៉ែត្រ។ គាត់​យក​ជីកំប៉ុស​ទៅ​លាយ​ជាមួយ​ដី​ថ្នាល​សាប​ឲ្យ​សព្វ​ចូល​គ្នា​ជា​ល្បាយ​ស្មើ​សាច់ ទើប​យក​គ្រាប់​ពូជ​ដែល​មាន​ដុះ​ពន្លក​បន្តិច​ទៅ​រោយ​ពី​លើ​ថ្នាល​សាប​នោះ ឲ្យ​ស្តើងៗ ទុក​ឲ្យ​វា​ដុះ​ជា​កូន​ម្ទេស។ ក្រោយ​ពី​កូន​ម្ទេស​ដុះ​លើ​ថ្នាល​សាប​បាន ២០​ថ្ងៃ គាត់​លាយ​ដី និង​ជីកំប៉ុស​បញ្ចូល​គ្នា​យក​ទៅ​ដាក់​ក្នុង​កូន​ថង់​តូចៗ ហើយ​ដក​កូន​ម្ទេស​មួយ​ដើម​ទៅ​កប់​ក្នុង​កូន​ថង់​មួយ។ គាត់​ផ្សាំ​វា​បន្ត​​ក្នុង​ថង់​ប្លាស្ទិក​នោះ ២​សប្ដាហ៍​ទៀត ទើប​យក​កូន​ម្ទេស​ទៅ​ដាំ​ក្នុង​រង។

លោក មឿក គីមអេង៖ «ខ្ញុំ​ផ្សាំ​ក្នុង​១​ដើមៗ ដែល​ធ្វើ​អំពី​កន្ទោង​ផលិត​ពី​ថង់​ប្លាស្ទិក យើង​ច្រក​ជីកំប៉ុស​ក្នុង​ថង់​ប្លាស្ទិក ហើយ​យើង​ដក​មួយ​ដើមៗ​ទៅ​ផ្សាំ។ ផ្សាំ​វា​រយៈពេល ២០​ថ្ងៃ ទើប​យើង​យក​កូន​ម្ទេស​ទៅ​ដាំ»។

លោក មឿក គីមអេង ឲ្យ​ដឹង​ថា ដំណាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ដើម្បី​ឲ្យ​ផ្លែ​វា​ល្អ សត្វ​មិន​ទិច ឬ​ដង្កូវ​មិន​អាច​ស៊ី គួរ​ដាំ​វា​នៅ​ក្នុង​ខែ​វិច្ឆិកា ព្រោះ​ជា​ពេល​ដែល​អាកាសធាតុ​សើម​ស្ងួត ហើយ​ទឹក​ភ្លៀង​ឈប់​ធ្លាក់​ដែរ៖ «ហើយ​ដល់​ពេល​ខ្ញុំ​ដាំ​បាន​រយៈពេល ៧ ទៅ ១០​ថ្ងៃ ទើប​យើង​យក​ជី​ទៅ​ដាក់​តាម​គល់​ម្ទេស និង​ប្រើ​ជីកំប៉ុស​ផង ឬ​ក៏​ស្រោច​លាយ​ជាមួយ​ជីអ៊ុយរ៉េ​បន្ថែម​ទៀត។ ហេតុ​អី​បាន​ប្រើ​ជីអ៊ុយរ៉េ​បន្ថែម? ដោយសារ​ទី​១ ជីកំប៉ុស​យើង​គ្មាន​សារធាតុ​អាហ្សូត​ច្រើន​ទេ ដូច្នេះ​យើង​ត្រូវ​បន្ថែម​អា​ហ្នឹង​ដើម្បី​បន្ត​ភ្ជាប់​ជាមួយ​នឹង​អាហ្សូត ដែល​វា​ឲ្យ​ការ​លូតលាស់​កូន​ម្ទេស​បាន​ល្អ ហើយ​អាច​ប្រើ​លាយ​ជី ១៥.១៥.១៥ ដើម្បី​បន្ថែម​ឲ្យ​បន្លែ​យើង​ឲ្យ​វា​កាន់​ផ្លែ កាន់​ផ្កា»។

​ឯកសារ​កសិកម្ម​ផ្សព្វផ្សាយ​ឆ្នាំ​២០០៥ ពី​បច្ចេកទេស​ដាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ បង្ហាញ​ថា ដី​ដែល​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ដុះ​លូតលាស់ គឺ​ដី​ឥដ្ឋ​ស្រាល ដែល​សំបូរ​ដោយ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​គ្រប់​មុខ ជាពិសេស​ដី​មាន​ជាតិ​កំបោរ ដី​ជ្រាប​ទឹក​រហ័ស ព្រម​ទាំង​សំបូរ​ដោយ​សារធាតុ​ខនិជ។ បើ​ដី​ល្បាយ​ខ្សាច់ ម្ទេស​ហាវ៉ៃ វា​ចាក់​ឫស​បាន​ជ្រៅ ប៉ុន្តែ​វា​ត្រូវ​ការ​ទឹក និង​ជី​បំប៉ន​ច្រើន ទើប​បាន​ទទួល​ទិន្នផល​ខ្ពស់។ បើ​ដាំ​លើ​ដី​ខ្មៅ ហើយ​ស្អិត​ល្មម​នៅ​ពេល​ភ្លៀង ត្រូវ​មាន​ប្រព័ន្ធ​ប្រឡាយ​បញ្ចេញ​ទឹក​នៅ​ជិត​រង​ដាំ​ទើប​ល្អ។ ការ​ដាំ​លើ​ដី​មិន​មាន​សំណើម វា​នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​ក្ដឹប​ជ្រុះ​ច្រើន ឬ​មិន​អាច​កាន់​ផ្លែ​តែម្ដង។ តែ​បើ​ដី​មាន​សំណើម​ចន្លោះ​ពី​ជាង ៥៥% ទៅ​ជាង ៥៧% ក្ដឹប​វា​ជ្រុះ តែ ២០ ទៅ ៣០% ទេ។

ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​អាច​ធន់​ទ្រាំ​នឹង​ដី​មាន​អាស៊ីដ​ខ្សោយ និង​ប្រភេទ​ដី​ល្បាយ​ខ្សាច់​ដែល​មាន​ប៉េហាស់​ចន្លោះ​ពី ៦ ទៅ ៦,៥ ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​បន្ថែម​សារធាតុ​សរីរាង្គ បន្ថយ​ភាព​ស្អិត និង​ងាយ​ស្រួល​រក្សា​សំណើម។ ដំណាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ លូតលាស់​ក្នុង​អាកាសធាតុ​ចន្លោះ​ពី ២០ ទៅ ២៥ អង្សាសេ ផ្លែ​វា​នឹង​ទុំ​ក្រហម ព្រម​ទាំង​ឲ្យ​ក្លិន​ឆួល​​ខ្លាំង។ បើ​ដី​ដាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ ក្នុង​​សីតុណ្ហភាព​កើន​ដល់ ៣០​អង្សាសេ ម្ទេស​ហាវ៉ៃ មាន​ទម្ងន់​ធ្ងន់ ហើយ​ទំហំ​​និង​ប្រវែង​លូត​ក៏​ល្អ។ បើ​សីតុណ្ហភាព​ដី​ដាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ កើន​ដល់ ៣៦​អង្សាសេ ធ្វើ​ឲ្យ​ផ្លែ​ម្ទេស​រួញ​ខ្លី ទីផ្សារ​មិន​សូវ​ត្រូវការ។ ដំណាំ​ម្ទេស​ក៏​ត្រូវ​ការ​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​ដែរ កាល​ណា​មាន​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​ល្អ ធ្វើ​ឲ្យ​ស្លឹក​ម្ទេស​​លាត​ត្រង់ ហើយ​ផ្លែ​មាន​ពណ៌​បៃតង​ច្បាស់លាស់។ ប៉ុន្តែ​បើ​ពន្លឺ​ព្រះអាទិត្យ ចាំង​លើ​ដំណាំ​ម្ទេស​​ហាវ៉ៃ បាន​តែ​ ៥០% វា​ធ្វើ​ឲ្យ​ទង​ផ្កា គ្រាប់​ពូជ និង​ផ្លែ មាន​ទម្ងន់ ហើយ​វា​បណ្ដុំ​វីតាមីន​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​​បាន​ល្អ។

ឯកសារ​ដដែល​បាន​ណែនាំ​ពី​ការ​លើក​រង​ដាំ​ដោយ​ភ្ជួរ​ដី​ឲ្យ​បាន​ជ្រៅ​ធ្វើ​ឲ្យ​ដី​ធូរ បន្សល់​អុកស៊ីហ្សែន និង​ហាល​ដី​ឲ្យ​បាន​ស្ងួត ដើម្បី​បន្ថយ​ស្មៅ​ដុះ និង​សត្វ​ចង្រៃ​ក្នុង​ដី រួច​ភ្ជួរ​ត្រឡប់ និង​កៀរ​ដី​ឲ្យ​ស្មើ បន្ទាប់​មក​លើក​រង​យក​ទទឹង ១២០​ស.ម កម្ពស់ ២០ ទៅ ២៥​ស.ម បណ្ដោយ​តាម​លទ្ធភាព​ដី។ លើក​រង​រួច​យក​ជីកំប៉ុស ឬ​ជី​លាមក​សត្វ​ពុក​ផុយ​ពី ១៥ ទៅ ២០​តោន ឬ​ជី​លាមក​មាន់ ១០​តោន ចាក់​ក្នុង​រង​លើ​ដី ១​ហិកតារ។ បន្ទាប់​មក​រោយ​ជី ១៥.១៥.១៥ បន្តិច ហើយ​យក​ថ្នាំ​ប្រឆាំង​នឹង​គ្រាប់​ស្មៅ ៥០​សេសេ លាយ​ទឹក ១៨ ទៅ ២០​លីត្រ បាញ់​ឲ្យ​ជោក​លើ​រង ទើប​ដាំ​កូន​ម្ទេស​តាម​ក្រោយ។

ការ​ដាំ​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ គឺ​បណ្ដុះ​គ្រាប់​តាម​វិធី​សាប​គ្រាប់ ដូច​លោក មឿក គីមអេង បាន​អនុវត្ត​ដែរ គ្រាន់តែ​មុន​​ផ្អាប់​គ្រាប់​ពូជ​ត្រូវ​លាង​សំអាត​វា​នឹង​ទឹក​ស្អាត ២ ទៅ ៣​ដង។ ក្រោយ​ពី​គ្រាប់​ពូជ​ដុះ​បាន​បន្តិច ត្រូវ​យក​​វា​ទៅ​ត្រាំ​នឹង​ថ្នាំ​ការពារ​ផ្សិត Captan ២​ក្រាម ក្នុង​គ្រាប់​ពូជ ១​គីឡូក្រាម គឺ​ត្រាំ​គ្រាប់​ពូជ​រយៈពេល ៦​​ម៉ោង ទើប​យកទៅ​ផ្សាំ នៅក្នុង​ឡាំង​ដីខ្សាច់ ក្នុង​កន្ទោង​ស្លឹក​ចេក ឬ​កញ្ច្រែង​ផ្សាំ។ មុន​យក​កូន​ម្ទេស​​ទៅ​ដាំ​ក្នុង​រង គឺ ៥ ទៅ ៧​ថ្ងៃ​មុន​ដក​កូន មិន​ត្រូវ​ស្រោច​ជី​បំប៉ន​កូន​ម្ទេស​ឡើយ គឺ​ស្រោច​ទឹក​ធម្មតា។ ទឹក​ត្រូវ​ស្រោច​ទឹក​ឲ្យ​ជោក នៅ​ពេល​មេឃ​ត្រជាក់ ហើយ​ដក​ភ្លាម​យក​ទៅ​ដាំ​ភ្លាម។ ការ​ដាំ​គឺ ១​ដើម ក្នុង​១​គុម្ព គម្លាត​ពី​មួយ​ទៅ​មួយ​គឺ ៦០​ស.ម។

ចំណែក​ការ​ដាំ​កូន​ម្ទេស​ហាវ៉ៃ របស់​លោក មឿក គីមអេង គឺ​ដាំ​ចន្លោះ ៥​កន្លះ​ម៉ែត្រ​បួន​ជ្រុង។ ការ​ដាំ​ទុក​គម្លាត​ឆ្ងាយ​នេះ លោក​ប្រាប់​ថា ងាយ​ស្រួល​ថែទាំ និង​ដាក់​ជី៖ «បើ​ផល​ប៉ះពាល់​នៅ​តែ​មាន គឺ​ពពួក​ដង្កូវ​កូន​ជ្រូក ហើយ​និង​ពួក​ដង្កូវ​ចោះ​ផ្លែ។ សំខាន់​បំផុត ការ​ប៉ះ​​ទង្គិច​ខ្លាំង គឺ​ពពួក​វីរុស ហើយ​និង​ពពួក​ផ្សិត ច្រើន​តែ​កើត​នូវ​ជំងឺ​ហ្នឹង​លើ​ម្ទេស ហើយ​ការ​ដាំ​ហ្នឹង​យើង​ដាំ​នៅ​ខែ​នេះ វា​អត់​សូវ​មាន​ការ​ប៉ះពាល់​សត្វ​ល្អិត​ប៉ុន្មាន​ទេ ព្រោះ​ខែ ១១ ១២ ហ្នឹង​វា​អត់​មាន​​សត្វ​ល្អិត​ទេ»។

លោក មឿក គីមអេង ឲ្យ​ដឹង​ថា ម្ទេស​ហាវ៉ៃ គិត​ពី​ថ្ងៃ​ដាក់​កូន​ដាំ​ទៅ​ដល់​ប្រមូល​ផល គឺ ១​ខែ ២០​ថ្ងៃ។ លោក​អះអាង​ថា ក្នុង​មួយ​គុម្ព​នៃ​ដើម​ម្ទេស គាត់​បេះ​បាន​ផ្លែ​ម្ទេស​យ៉ាង​ទាប ពី ១​គីឡូក្រាម​ឡើង​ទៅ។ ម្ទេស​អាច​បេះ​ផ្លែ​រហូត​ដល់ ៣​ខែ ទើប​ដើម​ម្ទេស​អន់​ផ្លែ។ លោក​ថា ម្ទេស​ហាវ៉ៃ គាត់​លក់​នៅ​ក្នុង​ចម្ការ​បាន​តម្លៃ​តែ ៣.៥០០​រៀល​ទេ ក្នុង ១​គីឡូក្រាម៕