Friday, December 18, 2020

ដំណាំ ស្ពៃក្តោប

ស្ពៃក្តោបគឺជាប្រភេទបន្លែម្យ៉ាង ដែលមានរាងមូល និង ផ្តុំឡើងដោយស្លឹកដែលមានជាច្រើនស្រទាប់ ។ វាមានបីប្រភេទសំខាន់ៗគឺ ស្ពៃក្តោបដែលមានពណ៌ បៃតង,ក្រហម និង សលាយលឿង។ ពណ៌នៃ ស្ពៃក្តោបបៃតង គឺមានពណ៌ចាប់ពី បៃតងស្រាល រហូតដល់បៃតងចាស់ខណៈពេលដែលស្ពៃក្តោប ក្រហម មានស្លឹក ដែលអាចមានពណ៌ក្រហមជាំ ឬ ស្វាយ ជាមួយនឹង សសៃពណ៌សនៅជុំវិញវា។ ស្ពៃ ក្តោបបៃតង និង ក្រហមទាំងពីរនេះ គឺមានស្លឹកម៉ត់រលោង។ ស្លឹករបស់ស្ពៃក្តោបសលាយលឿង គឺហាក់ នឹងអង្កាញ់ជាង និង អាចមានពណ៌លឿងស លាយ បៃតង។ ។ ស្ពៃ មាន 12មុខ ខុសពី សាឡាដ ដែល ល្បីៗគឺ
  1. ស្ពៃក្តោមចម្រុះ Cannonball Cabbage
  2. ស្ពៃបូកគោឬ ហៅថា ស្ពៃ ស ឬ ស្ពៃចិន  Bok Choy
  3. ស្ពៃ ចង្កឹះ Choy Sum
  4. ស្ពៃ Napa Cabbage
  5. ស្ពៃ Savoy Cabbage
  6. ស្ពៃ January King Cabbage
  7. ស្ពៃ ក្រហម Red Cabbage
  8. ស្ពៃ Green Cabbage
  9. ស្ពៃក្តោម ស White Cabbage 
  10. Danish Ballhead Cabbage
  11. Pointed Cabbage
  12. Tuscan Cabbage
  13. Gloria F1 ដាំរយៈពេល ៩០ថ្ងៃក្រោយពី ដាំកូន។ គំលាតដាំ ៦០ X ៦០ សម ដង់ស៊ីតេដាំ ១១,១១១ ដើម/ដី ១ អា (៤,០៤៦មែត្រការ៉េ) ទម្ងន់១ផ្លែ ៣-៥ គក
ស្ពៃក្តោម យោងតាមឯកសាររបស់ JICA ដាំនៅអាហ្រិច ១ ដុំ ទម្ងន់ ២ ទៅ ២,៥ គក ។ ផ្ទៃដី ១ អា (៤០ម X ១០០ មែត្រការ៉េ) គឺ មាន ទិន្ធផល ពី ២០ ទៅ ៣០ តោន ចំណែកប្រភេទខ្លះដូចជា ស្ពៃក្តោមខៀវ មានទម្ងន់ ៤ ទៅ ៥ គីឡូក្រាម/ដុំ ដែល ១ អាចអាចដាំបាន ៤៥ ទៅ ៦៨ តោន សម្រាប់បន្លោះដាំ ៦០ សម គុណ ៦០ សម ។ 

អត្ថប្រយោជន៍របស់ស្ពៃក្តោបចំពោះសុខភាព
  1. ស្ពៃក្តោបមានផ្ទុកនូវ សារជាតិ phytonutrients ដែលវាមានដំណើរការ ក្នុងការជួយការពារ រាងកាយពីពួករ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាចបំផ្លាញដល់ ភ្នាសរបស់កោសិកា។ សារជាតិនេះ ក៏បានជួយ បង្ហាញសញ្ញាដល់ ហ្សែនរបស់យើង ក្នុងការបង្កើននូវ ផលិតផលអង់ស៊ីមរបស់វា ដែលចូលរួមនៅក្នុង ការបន្សាបជាតិពុលនៅក្នុងរាងកាយ។
  2. ស្ពៃក្តោបប្រហែលជាអាចជួយបន្ថយ នូវឱកាសនៃកើតមាននូវជំងឺមហារីក ជាពិសេស នៅក្នុងសួត ក្រពះ និង ក្រពេញប្រូស្តាត។
  3. ស្ពៃក្តោបគឺជាអាហារ ជួយធ្វើអោយសាច់ដុំរឹងមាំ,ជាអ្នកសំអាតឈាម និង ជាអ្នកពង្រឹងដល់សុខ ភាពភ្នែករបស់អ្នក។
  4. ទឹកក្រឡុកនៃ ស្ពៃក្តោបស្រស់ឆៅ គឺត្រូវបានគេបញ្ជាក់ថា វាអាចជួយព្យាបាលដល់ជំងឺដំបៅក្រពះ 
  5. ស្ពៃក្តោបគឺសំបូរទៅដោយសារធាតុដែក និង ស្ពាន់ធ័រ។
  6. ទឹកនៃស្ពៃក្តោបស្រស់ គឺមានប្រសិទ្ធភាព ក្នុងការព្យាបាលនូវការចម្លងរោគ នៃពពួកផ្សិត ( នេះគឺ ដោយសារតែ មានផ្ទុកនូវសារធាតុស្ពាន់ធ័រ) ។
  7. ស្ពៃក្តោប អាចជួយបន្ទាបនូវ សេរ៉ូមរបស់កូឡេស្តេរ៉ូល។
  8. ស្ពៃក្តោបមានផ្ទុកនូវ sulforaphane ដែលជាសារជាតិ ដែលអាចបង្កើននូវ ផលិតផលរបស់ សារធាតុប្រឆាំងនឹងប្រតិកម្មអុកស៊ីត និង អង់ស៊ីមដែលជួយដល់ការបន្សាបជាតិពុលនៅក្នុងខ្លួន ។ សារជាតិនេះ មានដំណើរការ ដោយវាបានភ្ញោចដល់ ផលិតផលរបស់ glutathione ដែលវាជា ផ្នែកមួយដ៏សំខាន់បំផុតនៅក្នុងរាងកាយ ដើម្បីផលិតបាននូវ សមាសធាតុប្រឆាំងនឹងប្រតិកម្ម អុកស៊ីត ដែលវាមាននាទីក្នុងការ បន្សាបជាតិពុលនៅក្នុងថ្លើម។
  9. ស្ពៃក្តោបប្រភេទក្រហម មានសារជាតិ phytonutrients ច្រើនជាង ពពួកស្ពៃក្តោបបៃតង។ សារជាតិ វីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងស្ពៃក្តោបក្រហម គឺមានដល់ទៅ ៨ ឬ ៩ដងច្រើនជាង នៅក្នុងពពួក ស្ពៃក្តោបបៃតង។
  10. ស្ពៃក្តោបក្រហម មានផ្ទុក anthocyanin ( ធាតុពណ៌ក្រហម) ដែលវាជាសមាសធាតុប្រឆាំងនឹង ប្រតិកម្មអុកស៊ីត ក្នុងការជួយការពារដល់ កោសិកាខួរក្បាល ដូច្នេះគឺថា វាអាចជួយអ្នក ក្នុងការ បង្ការនូវជំងឺ Alzheimer’s ៕
  11. ប្រឆាំងនឹងមហារីក ស្ពៃក្តោប មានផ្ទុកសារធាតុពិសេសម៉្យាង ដែលគេរកឃើញថា វាដើរតួនាទីក្នុងការទប់ទល់នឹងការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីកបណ្តាលមកពីអរម៉ូនអេស្ត្រូសែន ផលិតដោយរាងកាយយើងមិនថាប្រុសឬស្រី។ ស្ពៃក្តោបសំបូរដោយសារធាតុប្រឆាំងនឹងជាតិពុលទាំង​ឡាយដែលជាកត្តាបង្កហានិភ័យនៃការខូចខាត ឬការលូតលាស់មិនប្រក្រតីនៃកោសិកា ដែលជាដើមហេតុនៃជំងឺមហារីកដទៃទៀត។
  12. សុខភាពប្រព័ន្ធប្រសាទ ការបរិភោគស្ពៃក្តោបផ្តល់ឲ្យយើងនូវវីតាមីន K ដែលជាសារធាតុយ៉ាងសំខាន់នៃកោសិកាខួរក្បាលរបស់យើង (ណឺរ៉ូន)។ វីតាមីន K ជាសារធាតុផ្សុំនៃស្រោមព័ទ្ធពីខាងក្រៅរបស់កោសិកាណឺរ៉ូនខួរក្បាល ដើម្បីបង្កើននូវល្បឿនក្នុងការទំនាក់ទំនងរវាងកោសិកាខួរក្បាលមួយទៅកោសិកាមួយទៀត។ កត្តានេះជួយបង្កើនការចងចាំ និង សមត្ថភាពនៃការគិតពិចារណា។ ជាពិសេសទៅទៀត ស្ពៃក្តោបមានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងជាតិពុលម៉្យាង ដែលចូលរួមចំណែកទប់ស្កាត់ការខូចខាតនៃកោសិកាខួរក្បាលទៀតផង។
  13. សុខភាពឆ្អឹង អ្នកដឹងទេថាស្ពៃក្តោបក៏ជាប្រភពនៃសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់ៗសម្រាប់ការលូតលាស់នៃឆ្អឹងផងដែរ ដូចជាកាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម ជាដើមដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសកម្មក្នុងការទប់ស្កាត់នូវការបាត់បង់ និងស្រូបបញ្ចូលនៃសារធាតុកាល់ស្យូមក្នុងឆ្អឹង។ កត្តានេះ ចូលរួមចំណែកក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹងនៅពេលយើងអាយុកាន់តែច្រើនទៅ។ជាពិសេស សារធាតុរ៉ែទាំងនេះចាំបាច់ត្រូវការចំពោះស្ត្រីអស់រដូវ ដែលងាយនឹងជួបបញ្ហាពុកឆ្អឹងដោយសារការប្រែប្រួលនៃអរម៉ូន។ 
  14. រក្សាសំពាធឈាម ស្ពៃក្តោប សំបូរទៅដោយសារធាតុប៉ូតាស្យូម ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់ក្នុងការរក្សាលំនឹងនៃសំពាធឈាម និងចង្វាក់បេះដូងឲ្យនៅក្នុងកម្រិតធម្មតា។ ជាពិសេស វាជួយផ្តល់នូវភាពបត់បែននៃសរសៃឈាម ដែលធ្វើឲ្យលំហូរនៃបរិមាណឈាមទៅចិញ្ចឹមរាល់កោសិកាទាំងអស់បានច្រើននិងគ្រប់គ្រាន់។
  15. សុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារការហូបស្ពៃក្តោបបានផ្តល់ឲ្យយើងនូវសារធាតុសរសៃយ៉ាងសំបូរបែប ដែលជាសារធាតុយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការរក្សាលំនឹងពោះវៀន ដោយសារវាជាចំណីអាហាររបស់ពពួកបាក់តេរីល្អៗក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ហើយបាក់តេរីទាំងនេះជួយដល់ការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម និងផ្តល់ឲ្យកោសិកាយើងទៅតាមចរន្តឈាម។ជាពិសេសសារធាតុសរសៃទទួលបានពីស្ពៃក្តោបជាថ្នាំធម្មជាតិ បំបាត់នូវអាការទល់លាមកទៀតផង៕
បើ​យោងតាម​សៀវភៅ​ បច្ចេកទេស​នៃ​ការដាំ​បន្លែ​និង​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​របស់​អគ្គនាយកដ្ឋាន​កសិកម្ម នៃ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ ការដាំដុះ​ស្ពៃក្តោប​ក្នុង​ចន្លោះ​ខែតុលា ដល់​ខែកុម្ភៈ​ឆ្នាំ​បន្ទាប់​នេះ ព្រោះ​មាន​សីតុណ្ហភាព​ត្រជាក់ ពន្លឺ​ថ្ងៃ និង​ចំណាំង​របស់​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​សមស្រប​។ ដោយឡែក ការរំខាន​ឬ​រាតត្បាត​ពី​សត្វល្អិត និង​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​ក៏​ច្រើន​ផងដែរ​។ ជាទូទៅ​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ មាន​រយៈពេល​ដាំ​ដុះ​ពី​៨០-៩០​ថ្ងៃ ទើប​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​។​ ខ្លឹមសារ​ក្នុង​សៀវភៅ​បច្ចេកទេស​ដាំ​បន្លែ​នេះ​បាន​បញ្ជាក់ថា ដើម្បី​ដាំ​ដុះ​ស្ពៃក្តោប​បាន​កាន់តែ​ល្អ​ក្នុង​រដូវ​ត្រជាក់​នេះ ដំបូង​កសិករ​ត្រូវ​លើក​រង​បន្លែ​ជាមុនសិន ក្នុង​កម្ពស់​ពី​១៥-២០​សង់ទីម៉ែត្រ ទទឹង​១០០​សង់ទីម៉ែត្រ និង​បណ្តា​យ​១០-១៥​សង់ទីម៉ែត្រ​។

​ករណី​ដី​មាន​ជំរាល ត្រូវ​លើក​រង​បន្លែ​ទទឹង​ជំរាល​របស់​ដី បន្ទាប់មក​ត្រូវ​កសិករ​ត្រូវ​រាស់​ដី​ដោយ​រនាស់ដៃ ដើម្បី​យក​ស្មៅ​ចេញ និង​ពង្រា​បរង​ឱ្យ​ស្មើ​ល្អ ទើប​កសិករ​អាច​កាប់​រណ្តៅ​នៅលើ​រង​ជា​ពីរ​ជួរ​ចន្លោះ​៧០​សង់ទីម៉ែត្រ ជាមួយនឹង​រណ្តៅ​ពី​៥០-៦០​សង់ទីម៉ែត្រ ហើយ​យក​ជីគីមី ជី​លាមក​សត្វ​ឬ​ជី​កំ​ប៉ុស្តិ៍​លាយ​ចូលគ្នា​ដាក់​ក្នុង​រណ្តៅ​ដាំ​បន្លែ​នោះ​។

​សម្រាប់​ផ្ទៃដី​ដាំ​បន្លែ​មួយ​ហិកតា កសិករ​អាច​យក​ជីគីមី​ប្រភេទ​១៥.១៥.១៥​ឬ​១៨.៤៦.០ ចំនួន​២០០​គីឡូក្រាម លាមក​សត្វ​(​អាចម៍គោ អាចម៍មាន់​) ឬ​ជី​កំ​ប៉ុស្តិ៍​ពី​១៥-២០​តោន និង​រោយ​ថ្នាំ​ប្រភេទ Furadan ១០​គីឡូក្រាម​លាយ​ប​ញ្ជូ​ល​គ្នា​បាច់​លើ​ផ្ទៃដី​ដាំ​ដុះ ទើប​យក​កូន​ស្ពៃ​កោ្ត​បម​កដាំ​។ ក្នុង​រយៈពេល​ដាំ​ដុះ​បន្លែ​នេះ​ដី​ត្រូវមាន​សំណើម​ជា​មធ្យម​ពី​៨០-៨៥​ភាគរយ និង​ស្រោច​ទឹក​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ពីរដង គឺ​ពេលព្រឹក និង​ពេល​ល្ងាច​៕

រាជធានី​ភ្នំពេញ​៖​ ប្រជា​កសិករ​ដាំ​បន្លែ​មួយ​រូប​រស់នៅ​ខេត្ត​ម​ណ្ឌ​គិរី​បាន​អះអាង​ថា ​ស្ពៃក្តោប​ និង​ស្ពៃបូកគោ​ គឺ​មាន​តម្រូវការ​ច្រើន​នៅ​ទីផ្សារ​ក្រុងភ្នំពេញ ​ហើយ​តម្លៃ​ស្ពៃ​ពីរ​ប្រភេទ​ក៏​មាន​តម្លៃ​ថ្លែ​គួរសម​ណាស់​ដែរ បើ​ប្រៀបធៀប​ទៅ​នឹង​បន្លែ​ប្រភេទ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​។

ផ្អែក​លើ​ការ​ដាំ​បន្លែ​តាំងពី​ឆ្នាំ​២០១៤ លោក គ្រី ម៉េ​ង​ឈាង ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃក្តោប និង​ស្ពៃបូកគោ នៅ​ខេត្តមណ្ឌលគិរី​បានឱ្យ​ដឹង​ថា ​«ស្ពៃក្តោប និង​ស្ពៃបូកគោ​ទីផ្សារ​ធំ​គឺ​នៅ​ភ្នំពេញ និង​អាច​លក់​បាន​ថ្លៃ​៧០០០​រៀល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម​។​ស្ពៃក្តោប និង​ស្ពៃបូកគោ​សព្វ​ថ្ងៃនេះ​ទីផ្សារ​គេ​ចាំ​ទទួល​ទិញ សំខាន់​យើង​ទេ​ធ្វើ​ឱ្យ​បានឱ្យ​គេ​»​។

លោក​លើក​ឡើង​ថា «​គ្រួសារ​ខ្ញុំ​ចាប់ផ្តើម​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ​នេះ​តាំងពី​ឆ្នាំ​២០១៤ មាន​ដាំ​ស្ពៃ​ក្តោប និង​ស្ពៃ​បូ​គោ តែ​ការ៉ុត ដំឡូងបារាំង ខ្ទឹមបារាំង ចាប់ផ្តើម​ដាំ​នៅ​ឆ្នាំ​២០១៧​។​តែ​នៅ​សព្វ​ថ្ងៃនេះ​មាន​ដាំ​តែ​ស្ពៃក្តោប និង​ស្ពៃបូកគោ ហើយ​ប្រមូល​ផល​បានជា​បណ្តើរ​ៗ​លើ​ផ្ទៃដី​ជាង​២​ហិ​កតា​(​ជិត​១​ម៉ឺន​គុម្ព​)»​។

បើ​តាម​កសិករ​រូប​នេះ​សព្វថ្ងៃ​កំពុង​ប្រមូល​ផល​ស្ពៃក្តោប ​និង​ស្ពៃបូកគោ​ ​តែ​នៅ​លើ​ផ្ទៃដី​តែ​ជាង​២​ហិ​កតា ប៉ុន្តែ ចាប់ពី​ខែតុលា ឬ​វិច្ឆិកា​ខាង​មុខ​នេះ ទៅ​លោក​នឹង​សម្រុក​ដាំ​បន្ថែម​ទៀត​នៅ​លើ​ផ្ទៃដី​ជាង​១៦​ហិ​កតា ព្រោះ​តម្រូវការ ​ឬ​ទីផ្សារ​គេ ជំរុញ​ឱ្យ​ដាំ​ស្ពៃក្តោប​ និង​ស្ពៃបូកគោ​ឱ្យ​បាន​ច្រើន ពុំ​ចាំបាច់​ភ័ យ​ឬ​ខ្លាច​នៅ​សល់​នោះ​ទេ​។

លោក​បន្ត​ថា ក្នុង​រយៈពេល​ពីរ ​ឬ​បី​ថ្ងៃ​កន្លង​ទៅ​នេះ យើង​កាត់​ស្ពៃក្តោប ​និង​ស្ពៃបូកគោ​ជាង​មួយ​១០០​គីឡូក្រាម​ក្នុង​មាន​ដឹក​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​នៅ​ភ្នំពេញ​ច្រើន​ជាង កំពង់ចាម សៀមរាប បាត់​ដំបង។

លោក​បញ្ជាក់​ថា​« បើ​បាន​តម្លៃ​៧០០០​រៀល​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម​ថេរ​រហូត ខ្ញុំ​ពិតជា​មានចិត្ត​ត្រេកអរ​ណាស់ កសិករ​មានចិត្ត​សប្បាយ​ក្នុង​ការ​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃក្តោប និង​ស្ពៃបូកគោ ។​តែ​តម្លៃ​វា​មិន​ស្ថិតស្ថេរ​ទេ ព្រោះ​នៅ​ពេល​បន្តិចទៀត​ចាប់ពី​ខែមេសា​និង​ឧសភា​តម្លៃ​ស្ពៃក្តោប​និង​ស្ពៃបូកគោ​អាច​ធ្លាក់​ចុះ​បន្តិច នៅ​ពេល​ការ​ដាំ​ដុះ​សំបូរ​ច្រើន អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​តម្លៃ​ធ្លាក់​ចុះ​ខ្លះ​»​។

បើ​តាម លោក គ្រី ម៉េ​ង​ឈាង ស្រប​ពេល​ស្ពៃក្តោប​និង​ស្ពៃបូកគោ​កំពុង​ប្រមូល​ផល​ជា​បណ្តើរ​ៗ លោក​ក៏​បាន​​និង​កំពុង​ចុះ​កុងត្រា​ជាមួយ​ម្ចាស់​ហាង​ធំ​ៗ​មួយ​ចំនួន​នៅ​ភ្នំពេញ ហើយ​កំពុង​ច​ចារ​តម្លៃ​គ្នា ព្រោះ​ហាង​នៅ​ក្រុងភ្នំពេញ​ទាំងនោះ យក​ច្រើន​ដោយ​មួយ​ថ្ងៃ​ពី​៥០០​ទៅ​១​តោន​។

ពាក់ព័ន្ធ​និង​ការ​ដាំ​ស្ពៃក្តោប ​និង​ស្ពៃបូកគោ​នេះ ថ្មី​ៗ​នេះ​បើ​យោង​តាម​លោក វេ​ង សា​ខុន រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម​រុក្ខា ​ប្រមាញ់ ​និង​នេសាទ បាន​កោតសរសើរ​ចំពោះ​ការ​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​របស់​កសិ​ករ​ដាំ​ស្ពៃក្តោប ​និង​ស្ពៃបូកគោ និង​មានការ​ជឿជាក់​ថា ​ទីផ្សារ និង​តម្លៃ​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​នឹង​ល្អ​ប្រសើរ​​ឡើងជា​លំដាប់​ ដោយសារ​ការ​ពេញ​និយម​របស់​អ្នក​បរិភោគ​ដែល​គិតគូ​ពី​សុខភាព​ជា​ចំបង ហើយ​អ្នក​ដាំ​ក៏​បាន​អនុវត្ត​តាម​លក្ខណ​: បច្ចេកទេស​ត្រឹមត្រូវ ជា​ពិសេស​បន្លែ​ដែល​មាន​ប្រភព​ពី​ខេត្ត មណ្ឌល​គី​រី​នេះ​តែ​ម្តង​ដោយសារ​ក្សេត្រ​បរិស្ថាន​សម្រាប់​ដំណាំ​បន្លែ​មានការ​លូតលាស់​បាន​ល្អ និង​រស់ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ពិសារ​ទៀត​ផង​៕

ប្រជាកសិករ​ ជា​ច្រើន​គ្រួសារ​នៅ​ស្រុក​បវេល ខេត្ត​បាត់ដំបង​ ត្អូញត្អែរ​ពី​តម្លៃ​ស្ពៃ​ក្ដោប​ចុះ​ថោក និង​គ្មាន​អ្នក​ទិញ ស្រប​ពេល​ដែល​ដំណាំ​​របស់​ពួកគាត់​ដល់​ពេល​ប្រមូល​ផល​។ អ្នក​ភូមិ​ អះអាង​ថា កសិករ​ខ្លះ​បាន​ទុក​​ស្ពៃ​ក្ដោប​ចោល​ពេញ​ចម្ការ​ជា​ច្រើន​ថ្ងៃ ដោយ​មិន​ទាន់​មាន​​ឈ្មួញ​ណា​ចូល​ទៅ​ទិញ​កសិផល​របស់​ពួកគាត់​នៅ​ឡើយ​ទេ។​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

ប្រជាកសិករ​នៅ​ភូមិ​ក្ដុល​លើ ឃុំ​ក្ដុល​តាហែន ស្រុក​បវេល លោកស្រី សឹម សាវ ថ្លែង​នៅ​ថ្ងៃ​ទី២៤ មករា​ ឆ្នាំ២០២០ ថាស្ពៃ​ក្ដោប​ចុះ​ថោក​ខ្លាំង​ប្រមាណ ២សប្ដាហ៍​មក​ហើយ​ ដោយ​ពុំ​មាន​អាជ្ញាធរ​ណា​ជួយ​រក​ទីផ្សារ​លក់​កសិផល​ជួន​ពួក​គាត់​នៅ​ឡើយ​ទេ។ កសិករ​រូប​នេះ​បន្ត​ថា លោក​ស្រី​ខ្ចី​ប្រាក់​​ពី​ធនាគារ​ជាង ២ពាន់​ពាន់​ដុល្លារ​អាមេរិក (២.០០០) ធ្វើ​ដើម​ទុន​​ដាំ​ស្ពៃ​ក្ដោប​នៅ​លើ​ផ្ទៃ ១ហិកតារ ដោយ​រំពឹង​ថា​នឹង​បាន​ប្រាក់​​សង​គេ​វិញ​នៅ​ពេល​ប្រមូល​ផល។​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

លោក​ស្រី​បន្ត​ថា សព្វ​ថ្ងៃ​ស្ពៃ​ក្ដោប​តម្លៃ ៤០០រៀល ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម​ ​នៅ​តែ​គ្មាន​​ឈ្មួញ​​ចូល​ទៅ​ទិញ​កសិផល​របស់​ពួកគាត់​ទៀត។ លោក​ស្រី​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា ដំណាំ​របស់​ពួកគេ​ដល់​ពេល​​ប្រមូល​ផល​ប្រមាណ​១​សប្ដាហ៍​ហើយ​ ប៉ុន្តែ​កសិករ​​ចេះ​តែ​នាំ​គ្នា​ពន្យារ​ពេល​ប្រមូល​ផល​​ ដើម្បី​លក់​បាន​ថ្លៃ​ជាង​មុខ​ ក៏​ប៉ុន្តែ​​នៅ​តែ​គ្មាន​ឈ្មួញ​ចូល​ទៅ​ទិញ​ដដែល៖​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

«ខ្ញុំ​មាន​តែ​ចោល​ហ្នឹង​ឯង​ បើ​ស្ពៃ​គ្រប់​អាយុ​កាត់​ហើយ​ បើ​អ្នក​គេ​កាត់​មុន​បាន​មួយ​គីឡូ​ ៤០០រៀល គេ​កាត់​អស់​ខ្លះ​ទៅ។ ខ្ញុំ​នៅ​សល់​ច្រើន​ពេល​ចម្ការ ហើយ​ម្នាក់​ថ្ងូរ​រឿង​ស្ពៃ​ថោក​គ្រប់​គ្នា​ អា​គេ​មិន​ទិញ​ហើយ​វា​ថោក​ទៀត។ ណា​មួយ​ជំពាក់​គេ​ហើយ​រក​ប្រាក់​ឡើង​ការ​ឱ្យ​គេ​មិន​បាន​ មាន​លុយ​ណា​ អ្នក​ដាំ​បន្លែ​សង្ឃឹម​លក់​បន្លែ​ហ្នឹង​ហើយ​ ។ បាន​តែ​៦០០​ និង ​៧០០​ក៏​វា​គ្រាន់​ដែរ​ បើ​បាន​តែ ​៥០០​អី​ស្ទើរ​តែ​មិន​បាន​រួច​ខ្លួន​ផង»។​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

ស្ពៃ​ក្ដោប​កាត់​ថ្មីៗ ក្នុង​ចម្ការ​របស់​ប្រជា​កសិករ​នៅ​ឃុំ​ក្ដុល​តា​ហែន ស្រុក​បវេល ខេត្ត​បាត់ដំបង ថត​ថ្ងៃ​ទី២៤ ខែ​មករា ឆ្នាំ២០២០។
​ខេត្ត​បាត់ដំបង​ លោក ងួន រតនៈ​ ធ្លាប់​ប្រាប់ថា ស្ពៃ​ក្ដោប​ចុះ​ថោក​ដោយសារ​កសិករ​ដាំ​ដុះ​ជា​លក្ខណៈ​គ្រួសារ​ដោយ​មិន​បាន​ចងក្រង​ជា​សហគមន៍ ហើយ​ពួកគាត់​ប្រមូល​ផល​ព្រម​គ្នា​ជា​ច្រើន​កន្លែង​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​បរិមាណ​ស្ពៃ​ច្រើន​លើស​តម្រូវ​ការ​នៅ​ក្នុង​ទីផ្សារ​។​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

លោក​បន្ថែម​ថា​ អាជ្ញាធរ​ខេត្ត​នឹង​បញ្ជូន​មន្ត្រី​របស់​ខ្លួន​ទៅ​ពិនិត្យ​មើល​​ដល់​ទីកន្លែង​ ហើយ​​​ស្នើ​សុំ​ដល់​ឈ្មួញ​ឱ្យ​ពន្យារ​​ប្រមូល​ផល​ស្ពៃក្ដោប​នៅ​តំបន់​ផ្សេង ដើម្បី​ឱ្យ​កសិផល​លក់​បាន​ថ្លៃ​ជាង​មុន៖ «ពីព្រោះ​យើង​ដឹង​ហើយ​ទីផ្សារ​នៅ​ក្នុង​ស្រុក​វា​មាន​កម្រិត​ដែរ​ អីចឹង​ហើយ ទាល់​តែ​បេះ​ធ្វើ​យ៉ាង​ម៉េច​កុំ​ឱ្យ​ជាន់​គ្នា​ច្រើន​ អីចឹង​បាន​ទាមទារ​ឱ្យ​យើង​មាន​សហគមន៍​។កន្លែង​ខ្លះ​មាន​សហគមន៍​ទៅ​ល្អ កន្លែង​ខ្លះ​អត់​សហគមន៍​គាត់​ដាំ​ម្នាក់​គាត់​ហើយ​គាត់​បេះ​ដោយ​មិន​មាន​ស៊ើបសួរ​ព័ត៌មាន​។ជួន​កាល​យើង​អាច​ពន្យារ​២​ថ្ងៃ​បាន​តើ​មាន​អី​ស្ពៃក្ដោប​ពន្យារ​ការ​កាត់​ អីចឹង​វា​អាច​កុំ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ទីផ្សារ​»។​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

កសិករ​ទាំងនោះ​បានឱ្យ​ដឹង​ថា នៅ​ស្រុក​បវេល​មាន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ប្រហែល​​ ១០០​គ្រួសារ​ប្រកប​របប​ដាំ​ស្ពៃក្ដោប​ និង​មាន​ផ្ទៃដី​រាប់​រយ​ហិកតារ ក្នុង​នោះ​កសិករ​ដាំ​ដុះ​​ចន្លោះ​ពី​កន្លះ​ហិកតារ​ទៅ​​៣​ហិកតារ​ក្នុង​មួយ​គ្រួសារ​។ ដំណាំ​​របស់​កសិករ​ទាំង​នោះ​អាច​ពន្យារ​ពេល​​ប្រមូល​ផល​យ៉ាង​យូរ​១​សប្ដាហ៍​ទៅមុខ​ទៀត ស្ពៃ​ក្ដោប​នឹង​រលួយ​ខូច​អស់​ ប្រសិន​បើ​ពុំ​មាន​ឈ្មួញ​ទិញ​កសិផល​របស់​ពួក​គាត់​នោះ ៕​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​ភ្នំពេញ​៖ ស្ពៃក្តោប​ដែលមាន​នៅសល់​ប្រមាណ​៥០​តោន​ នៅលើ​ផ្ទៃដី​ជិត​ ៣​ហិកតា កំពុង​ប្រឈម​នឹង​ការ​រលួយ​ចោល​នៅក្នុង​ចម្ការ ប្រសិនបើ​គ្មាន​ឈ្មួញ​មក​ទិញ​។ នេះ​ជា​ក្តី​ព្រួយបារម្ភ​របស់លោក លោក ទៀង សុ​វណ្ណា ដែលជា​ម្ចាស់​ចម្ការ​ស្ពៃក្តោប ដោយបាន​អះអាងថា បច្ចុប្បន្ន​ស្ពៃក្តោប​របស់លោក មានតម្លៃ​ត្រឹមតែ​ចន្លោះ ​៣០០​ទៅ​៥០០​រៀល​ ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ដោយ​តម្លៃ​នេះ​ថោក​ខ្លាំង តែ​បែរជា​គ្មាន​អ្នកទិញ​។ ម្ចាស់​ចម្ការ​ស្ពៃក្តោប​ដែល​ស្ថិតនៅ​ក្នុងភូមិ​រហាល​សួង ឃុំ​ព្រែក​លួង ស្រុក​ឯក​ភ្នំ ខេត្តបាត់ដំបង បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ក្នុង​រយៈពេល​ជិត​១០​ឆ្នាំ​នៃ​ការដាំ​បន្លែ​មកនេះ លោក​មិនដែល​ជួប​បញ្ហា​ទីផ្សារ​ដូច​ដាំ​ស្ពៃក្តោប​លើក​នេះឡើយ​។ កសិករ​វ័យ​៤១​ឆ្នាំ​រូបនេះ បាន​ប្រាប់​សារព័ត៌មាន ThmeyThmey25 ដូច្នេះ​៖« ខ្ញុំ ធ្វើ​បន្លែ​កន្លងមកនេះ ទោះបីជា​តម្លៃនៅលើទីផ្សារ​ពេលខ្លះ​ថោក​ក៏ដោយ ក៏​នៅមាន​ឈ្មួញ​ចុះមក​ទិញ​ជាប្រចាំ​...​ប៉ុន្តែ​ដាំ​ស្ពៃក្តោប​លើកឡើង​នេះ គឺថា​តម្លៃថោក​ត្រឹម​៣០០​រៀល​ហើយ ថែមទាំង​គ្មាន​អ្នក​ចុះមក​ទិញ​ទៀត​។ ខ្ញុំ​ដាំ​ស្ពៃក្តោប​លើដី​ជិត​៣​ហិកតា​នេះ ខាត​យ៉ាងតិច​ពាក់កណ្តាល ឬ​លើសពីនេះ​ទៀត​»​។ 

​លោក សុ​វណ្ណា បាន​ជួបនឹង​បញ្ហា​តម្លៃ​ស្ពៃក្តោប​នៅលើ​ទីផ្សារ តាំង​ចុងខែ​មករា ឆ្នាំ​២០២០​មកម្ល៉េះ គ្រាន់តែ​ឈ្មួញ​មួយចំនួន​ជួយ​ទិញ​ពី​៨​ទៅ​១០​តោន ប៉ុន្តែ​រហូតដល់​ដើមខែ​កុម្ភៈ​នេះ ស្ពៃក្តោប​ក្នុង​ចម្ការ​របស់លោក គឺ​មិនសូវមាន​ឈ្មួញ​ចុះទៅ​ទិញ​ឡើយ​។ លោក បន្តថា គិត​ត្រឹម​ត្រឹម​ថ្ងៃទី​១៧ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ​២០២០ ទិន្នផល​ស្ពៃក្តោប​ដែលមាន​ជិត ​១០០​តោន ​ក្នុង​ចម្ការ​៣​ហិកតា​ របស់លោក​ផ្ទាល់​នោះ គឺមាន​នៅសល់​ប្រហែល​៥០​តោន កំពុង​ទុកចោល​ក្នុង​ចម្ការ ព្រោះតែ​គ្មាន​អ្នកទិញ​។ 

​លោក បន្ថែមថា ជាធម្មតា​បន្លែ​ដែល​ទុក​លើស​អាយុ គឺ​រសជាតិ​លែង​ឆ្ងាញ់ (​រឹង​) និង រោល ឬ រលួយ​ខូច​ពី​ការរំខាន​របស់​ពពួក​សត្វល្អិត​ចង្រៃ​៕

ស្ពៃក្តោបអ្នកបាត់ដំបងផង លក់ក្នុងតម្លៃ ១ គីឡូក្រាមពី ៣០០រៀលកសិករម្នាក់នៅខេត្តបាត់ដំបង បានដាំបន្លែស្ពៃក្តោបគ្មានគីមី​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ បែរជាគ្មានទីផ្សារសម្រាប់លក់ ចុងក្រោយគាត់សម្រេចលក់ក្នុងតម្លៃថោកៗគឺ ១ គីឡូក្រាម តម្លៃ ពី ៣០០ ទៅ ៥០០ រៀលប៉ុណ្ណោះ។ស្ពៃក្តោបចំនួន ៥០ តោន លក់មិនចេញ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ពេលនេះលក់តម្លៃដើមតែ ៣០០-៥០០ រៀលប៉ុណ្ណោះ សូមបងប្អូនជួយគាំ្រផលិតផលខ្មែរ បន្លែធម្មជាតិផង ដាំដោយអ្នក ភូមិរហាលសួង ឃុំព្រែកលួង ស្រុកឯកភ្នំ ខេត្តបាត់ដំបង។


កសិផលចំនួន ៦មុខនៅភូមិតាស៊ីទទួលបានការបញ្ជាទិញ តាមរយៈកសិកម្មតាមកិច្ចសន្យានៅថ្ងៃ​​អាទិត្យ ៧រោច ខែផល្គុន ឆ្នាំកុរ ឯកស័ក ពុទ្ឋសករាជ ២៥៦៣ ត្រូវនឹងថ្ងៃទី១៥ ខែមីនា ឆ្នាំ​២០២០នៅក្នុងភូមិតាស៊ី ឃុំតាម៉ឺន ស្រុកថ្មគោល ខេត្តបាត់ដំបង បានរៀបចំកម្មវិធីចុះកិច្ចព្រមព្រៀងស្តីពី« ផលិតកម្មកសិកម្ម តាមកិច្ចសន្យា » រវាងសហគមន៍កសិកម្មតាស៊ីសាមគ្គី និងក្រុម​ហ៊ុនREMIC ក្នុងការផ្តត់ផ្គង់បន្លែសុវត្ថិភាពចំនួន០៦មុខ ក្នុងតម្លៃថេរ រយៈពេល០១ឆ្នាំពេញ។ បន្លែទាំងនោះ រួមមាន ៖
  1. ស្ពៃក្តោបធំ ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤២០០ រៀល និងលើ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤០០០ រៀល
  2. ស្ពៃក្តោបតូច ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤២០០ រៀល និងលើ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤០០០ រៀល
  3. ស្បៃបូកគោ ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤២០០ រៀល និងលើ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤០០០ រៀល
  4. ខាន់ណាផ្កាស ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤៥០០ រៀល និងលើ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤៣០០ រៀល
  5. ខាត់ណាផ្កាខៀវ ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤៥០០ រៀល និងលើ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤៣០០ រៀល
  6. ខាត់ណាធម្មតាឬចិន(កំប៉ុង) ក្រោម ១០០ គីឡូ តម្លៃ៤០០០ រៀល និងលើ១០០គីឡូ តម្លៃ៣៨០០ រៀល ។
គណៈអធិបតីក្នុងពីធីចុះកិច្ចប្រមព្រៀងនេះ មាន ឯកឧត្តម គុយ ម៉ារិនឌី រដ្ឋលេខាធិការ និងជាតំណាងដ៏ខ្ពង់ខ្ពស់ឯកឧត្តម វេង​ សាខុន រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួង​កសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់​និងនេសាទ អមដោយថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួង និងមន្ត្រីកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តបាត់ដំបង អភិបាលរងស្រុកថ្មគោល តំណាងធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ ប្រធានក្រុមប្រឹក្សាភិបាលសហព័ន្ធ​សហគមន៍​​កសិកម្ម​កម្ពុជា អ្នកតំណាង​​ក្រុមហ៊ុន ហ៊ុយយន់ អេហ្គ្រីខលឈ័រ និងអ្នកតំណាងក្រុមហ៊ុន ម៉ាលីសាន គ្រុបផងដែរ។

សូមបញ្ជាក់ថាសហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី ជាអតីតក្លឹបកសិករIPM ចាប់តាំងពី២០០៧​រហូតដល់​ឆ្នាំ២០១៥។ នៅឆ្នាំ២០១៦មន្ទីរកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តបាត់ដំបង តាមរយៈកម្មវិធីផ្សព្វផ្សាយបច្ចេកទេសកសិកម្មថ្មីដែលធន់នឹងការប្រែប្រួល​អាកាសធាតុ(ASPIRE)បានគាំទ្រលើការងារគ្រប់គ្រងកត្តាចង្រៃ​ទៅលើផលិតកម្មបន្លែសុវត្ថិភាព​ ហើយបានដាក់ឈ្មោះក្រុមនោះថា «បន្លែធម្ម​ជាតិ​សម្រស់តាសី » ដែលមានកសិករចូលរួម​ចំនួន​៤៨គ្រួសារ តាមរយៈវិធីសាស្ត្រ ផ្តល់កិច្ចសន្យាជួលអ្នកខាងក្រៅ ទៅឲ្យអង្គការពន្លឺកុមារ(PK)។

នៅឆ្នាំ២០១៧ មន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់​និងនេសាទខេត្តបាត់ដំបង បានបង្កើតក្រុម​នេះទៅ​​ជាសហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី ដែលបានបន្តគាំទ្រ​បច្ចេកទេស និងថវិកា​ដោយគំរោងជម្រុញ​ផលិតកម្មស្បៀង(Boosting Project) របស់មន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ។ ដោយសារឃើញសហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គីមានការរីកចម្រើនពីមួយថ្ងៃទីមួយថ្ងៃមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ខេត្តបាត់ដំបង នៃកម្មវិធីASPIRE បានផ្តល់ជួនផ្ទះសំណាញ់ស្តង់ដាអ៊ីស្រាអែលចំនួន២ខ្នង​តាម​តម្រូវការ ​មន្ទីរកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តបាត់ដំបង តាមរយៈកម្មវិធីASPIREបានផ្តល់ផ្ទះសំណាញ់ស្តង់ដាអ៊ីស្រាអែលចំនួន២ខ្នង ដើម្បីជម្រុញការដំាដុះបន្លែសុវត្ថិភាព ជូន​សហគមន៍​កសិកម្មនេះ ។ ផ្ទះសំណាញ់នីមួយៗ​ទំហំទទឹង១០ម៉ែត្រ និងបណ្តាយ៣៦ម៉ែត្រ ដែលមាន​ផ្ទៃក្រឡា៣៦០ម៉ែត្រការ៉េ កំពុងដាំបន្លែ០៣មុខរួមមាន៖ ផ្កាខាត់ណា​ព័ណ៌ខៀវ (Broccoli) ស្ពៃបូកគោ និងស្ពៃក្តោបជប៉ុន។ បច្ចុប្បន្ន សហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គីបានកើនឡើងសមាជិកដល់១៤៧នាក់ ដែលមានផ្ទៃដីដាំដុះបន្លែរហូតដល់៣៧ហិកតា នៅក្នុងឃុំចំនួន០៣នៃស្រុកថ្មគោល ហើយគ្រោងបង្កើតផ្ទះសំណាញ់បន្ថែមចំនួន១០០បន្ថែមទៀតក្នុងឆ្នាំ២០២០នេះ។

មណ្ឌលគិរី៖ កសិករដាំបន្លែសេរីរាង្គនៅខេត្តមណ្ឌលគិរីនាពេលបច្ចុប្បន្ន កំពុងតែងាកមកដាំបន្លែ ស្ពៃក្ដោបច្រើនជាងប្រភេទបន្លែដទៃ ខណៈដែលស្ពៃក្ដោបខេត្តមណ្ឌលគិរី ត្រូវបានអ្នកបរិភោគទូទៅវាយតម្លៃថា មានគុណភាពល្អ ស្រួយឆ្ងាញ់ជាងប្រភេទស្ពៃក្ដោប ដែលដាំតំបន់ផ្សេង ដោយកត្តានេះបានជម្រុញឲ្យកសិ ករ​ពង្រីកការដាំដុះបន្លែស្ពៃក្ដោបទ្វេរដង ដើម្បីធ្វើការផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ ។

លោក កែវ ប៊ុនសេង (ហៅតាបន្លែ) ជាកសិករដាំបន្លែនៅភូមិដើមស្រល់ សង្កាត់មនោរម្យ ក្រុងសែនមនោរម្យ ខេត្ត​មណ្ឌល​គិរី​បានឲ្យដឹងថា សព្វថ្ងៃនេះលោកដាំបន្លែលើផ្ទៃដីប្រហែល ៤០អារ (A) ក្នុងនោះមានដាំស្ពៃក្ដោប ប្រមាណ​២ពាន់ ទៅ ៣​ពា​ន់​គុម្ព ច្រើនជាងប្រភេទបន្លែដ៏ទៃ ព្រោះស្ពៃក្ដោបអាចល​ក់បា​ន​ក្នុងតម្លៃថ្លៃ និងមានទីផ្សារល្អជាងបន្លែផ្សេងៗ ។

លោកបន្តថា ស្ពៃក្ដោបរបស់លោ​កអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ៥ពា​ន់​រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម ហើយមាន​ប៉ុន្មានក៏លក់អស់ដែរ ព្រោះមានទីផ្សារបញ្ជា​ទិញច្រើននៅទីក្រុងភ្នំពេញ ដោយថ្ងៃខ្លះ មានគេកម្មង់ទិ​ញពី ភ្នំពេញ ដល់ទៅ ៣០០ គីឡូឯណោះ ។ ចំណែកទីផ្សា​រក្នុងខេត្តមណ្ឌលគិរីវិញ គឺមួយថ្ងៃមិន​ក្រោមពី ៥០ ទៅ ៦០ គីឡូក្រាមនោះទេ ។ 

កសិករដដែលបានឲ្យដឹងទៀតថា ក្រៅពីប្រភេទបន្លែស្ពៃក្ដោបនេះ នៅមានស្ពៃបូក​គោ និងការ៉ុត ក៏អាចលក់បានថ្លៃ និងមានទីផ្សារ​នាំទៅភ្នំពេញច្រើនដែរ ។ ប៉ុន្តែមិនច្រើនដូច​ស្ពៃក្ដោ​ប​ទេ ដូច្នេះហើ​យ​ទើបលោកសម្រេចចិត្ត ដាំស្ពៃក្ដោបច្រើនជាងគេ បន្ទាប់មកគឺការ៉ុត និងស្ពៃបូក​គោ ហើយ​ក្រៅពីនោះ​គឺ​មាន​ដាំបន្លែរួមផ្សំតិចតួច ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារក្នុងខេត្ត ។

ជាមួយគ្នានេះដែរ ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មរុក្ខប្រមាញ់ និងនេ​សា​ទ​ខេត្តមណ្ឌលគិរី លោក សុង ឃាង បានឲ្យដឹងថា គិតត្រឹម​ពេ​ល​​នេះ​​ ខេត្តមណ្ឌលគិរីមានផ្ទៃដី ដាំស្ពៃក្ដោបប្រមាណ ៣០ម៉ឺនកូន ប្រហែល ១១ហិក​តា ដែលនេះជា​ចំនួនកើនឡើងទ្វេរគុណ បើធៀប និងពេលកន្លងទៅ ហើយលោ​កពិនិត្យឃើញថា ស្ពៃក្ដោបខេត្តមណ្ឌលគិ​រីបច្ចុប្បន្ន គឺអាចលក់បា​នក្នុងតម្លៃថ្លៃ និងកំពុងមាន​ទីផ្សារល្អ ៕