ទំព័រនេះនឹងធ្វើការវិភាគ អំពី ការផលិតស្រូវ ដោយការគណនាតម្លៃ ស្រូវលក់ ដក តម្លៃដើម= ផលចំណេញ។ តម្លៃដើម ដោយមិនគិត កំលាំងពលកម្ម ពេលវេលា គឺគិតតែ ថ្នាំកំចាត់ស្មៅ ថ្នាំកំចាត់សត្វល្អិតចង្រៃ ថ្នាំការពារ និងព្យាបាល ថ្នាំបង្កើនទិន្ធផល និង ជី ផ្សេងៗ ។ គ្រាន់ត្រឹមកម្រិត ទាំងខ្ញុំ ទាំងកសិករ អាចដឹងបានថា ត្រូវ ប្រើកំលាំងពលកម្ម ជាជាងចំណាយលើលុយទិញថ្នាំសម្លាប់ស្មៅ !
ដល់ពេលវេលាត្រូវប្រមូលផលស្រូវហើយ ស្រូវចុះថោក អនិច្ចារ្យអ្នកស្រែ។
- ~ស្រូវ១គីឡូ = ៧៣០៛
- ~ជី ១បេ = ១៣មុឺន៛
- ~ប្រេង១កាន = ៨មុឺន៛
- ~ថ្លៃម៉ាសុីនច្រូត ១ហិកតា = ២៣មុឺន៛
- ~ថ្លៃត្រាក់ទ័រវាយដី ១ហិកតា = ១៨មុឺន៛(២សព្វ រាស់ខ្លួនឯង)
- 👉តើអ្នកស្រែខំធ្វើស្រែដើម្បីអ្វីទៀត បើតម្លៃស្រូវចុះថោកដល់ម្លឹង?
- 👉នៅពេលកសិផលយើងច្រើនលានតោនត្រូវបានដឹកទៅព្រំដែន ហើយតម្រង់ជួរគ្នារង់ចាំដើម្បីលក់ឲ្យប្រទេសជិតខាង គឺមើលទៅដូចជាលំបាកខ្លាំងណាស់។
- 👉បងប្អូនជនរួមជាតិ សាកស្រមៃគិតបន្តិចទៅមើល កម្ពុជាយើងក៏មានរោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវច្រើនដែរ តើហេតុអ្វីបានជាពួកថៅកែ មិនចុះទិញស្រូវពីប្រជាកសិករ ដោយផ្ទាល់ ហើយផលិតជាអង្ករដោយខ្លួនឯង? ចំណែកយួនវិញទិញស្រូវពីខ្មែរ ហើយផលិតជាអង្ករ រួចមួយចំនួននាំអង្ករយកមកលក់ឲ្យខ្មែរវិញ។ យួនគេអាចធ្វើបាន ចុះរដ្ឋាភិបាលខ្មែរ ដែលមានក្រសួងកសិកម្ម និង ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ជាម៉ែជាឪរបស់កសិករ តើហេតុអ្វីក៏ធ្វើដូចគេមិនបាន!
- 👉គិតៗទៅហាក់ដូចជាចម្លែកម្លេះ?
- 👉ឬអសមត្ថភាពម្លេះ??
ក្រុមមនុស្សមួយក្រុមជំនាញខាងប្រឆាំង ឬ រិះគន់ លើកឡើងថា ពីមុនតម្លៃស្រូវ លក់ឲ្យវៀតណាម នៅច្រកបន្ទាយចក្រី តម្លៃ ១,០៤០ រៀល/ គក ឬ ៨៨០ រៀល/ គក, ឬ ៧៣០ រៀល/ គក ឬ ៧២០ រៀល/ គក ឬ ៦៨០ រៀល/ គក..អាស្រ័យតាមស្ថានការដែលវៀតណាមកំណត់។ ពួកគេបន្ទោសថា តម្លៃ ស្រូវនៅកម្ពុជា គេឲ្យថោក ជាងតម្លៃខាងលើ ។ ហេតុអ្វីស្រូវនៅកម្ពុជាគេឲ្យតម្លៃថោក ដោយសារ គុណភាពស្រូវមិនល្អ នេះជាការលើកឡើងរបស់ ម្ចាស់រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវ-- តាមការវិភាគ គេរកឃើញថាកសិករចំណេញ ៥៣% ក្នុងស្រូវ ១ គក បានន័យថា ៨០០រៀល គឺកសិករចំណេញ ៤០០ រៀល !
ការធ្វើស្រែបង្ហាញ គឺជាកិច្ចការរបស់អ្នកលក់ជី ! ចំណែកផ្នែកកសិកម្មរបស់រដ្ឋនៅថ្នាក់ខេត្ត ស្រុក ឃុំសង្កាត់ និង ថ្នាក់ភូមិ គាត់គ្មានលទ្ធភាព ឬ មានដឹងតិចតួចណាស់ ពីការវិវត្តន៍ផ្នែកសិកម្មដំណាំស្រូវនេះ សឹងអាចនិយាយបានថា គាត់ពិតជាចេះដឹងផ្នែកសិកម្ម តែគ្មានចំណេះផ្នែក បង្ហាញ Presentation ដូច្នេះ ទំព័រនេះ ខ្ញុំមិនសង្ឈឹមថា កសិករលោកអាចចូលអានទេ គឺមានតែ សិស្ស និស្សិត ជាកូនចៅ កសិករ និង មន្រ្តីរាជការ កងកំលាំងប្រដាប់អាវុធ អាចចូលអាន រួចផ្សព្វផ្សាយ ពេលចូលឆ្នាំ បុណ្យភ្ជំ ដែលពួកគាត់ទៅលេងស្រុកកំណើត ឧ. សព្វថ្ងៃ គេមានម៉ាស៊ីនច្រូតតូចៗ ដែលច្នៃចេញពីម៉ាស៊ីន កាត់ស្មៅ ឬ ថា គេមានម៉ាស៊ីនបូតស្រូវ តូចៗ លក្ខណៈគ្រួសារ....
ពូជស្រូវតាមបុរាណ លោកចែកជា ៣ ងាយចំណាំ មិនស្មុកស្មាញដូច អ្នកបច្ចេកទេសនិយាយទេ គឺ ស្រែប្រាំង ប្រើពេល ៣ ខែ ឬស្រូវស្រាល។ បើធ្វើស្រែរដូវវស្សា អាចចាប់ពីខែ ០៦,០៧,០៨,០៩,១០,១១,១២,០១ និង ខែ ០២ បានច្រូត ! សូមមើលប្រក្រតិទិនរដូវកាលខាងក្រោមនេះ
- ស្រូវស្រាល Short Rice ៖ ៣ ខែ
- ស្រូវកណ្តាល Medium Rice ៦ ខែ
- ស្រូវធ្ងន់ Long Rice ០៩ ខែ
- (១)ពូជស្រូវស្រាល មិនប្រកាន់រដូវ
- (២)ពូជស្រូវកណ្តាល
- (៣)ពូជស្រូវធ្ងន់
- (៤) ពូជស្រូវចម្ការ និង
- (៥) ពូជស្រូវឡើងទឹក។
ក្នុងនោះមានតែពូជស្រូវស្រាល មិនប្រកាន់រដូវប្រមាណ ២០ពូជប៉ុណ្ណោះ ដែលជាពូជនាំចូល (ដោយក្នុងនោះមានពូជចំនួន ៩ដែលក្រសួងកសិកម្ម រុកា្ខប្រមាញ់ និងនេសាទ បានបញ្ចេញ ជូនកសិករប្រើប្រាស់ តាមរយៈការពិសោធន៍ជ្រើសពូជ) ជូនកសិករប្និងនេសាទ បានបញ្ចេញពូជប៉ុណ្ណោះ ដែលជាពូជនាំចូល(ដោយក្នុងនោះមានពូជចំនួន ៩ដែលក្រសួងកសិកម្មរុកា ក្រៅពីនោះ គឺសុទ្ធតែជាពូជក្នុងស្រុក ឬមានមេបា ជាពូជក្នុងស្រុក ។
ពូជស្រូវទាំង១០ប្រភេទនោះរួមមានៈ
- -ពូជស្រូវស្រាលមានមិនប្រកាន់រដូវចំនួន ៣ពូជ គឺពូជសែនពិដោរ អ៊ីអ៊ែរ៦៦ និង ពូជជលសារ។
- -ពូជស្រូវកណ្តាលចំនួន ៤ ពូជគឺ ពូជផ្ការំដួល ផ្ការដេង ផ្ការមៀត និង ពូជផ្កាច័ន្ទសែនសរ។
- -ពូជស្រូវធ្ងន់ ចំនួន៣ពូជគឺពូជរាំងជ័យ ពូជខា៤ពូជខា។
ការចំណាយ សរុបទាំង ១០០ % លើស្រូវ ១ គក
- កសិករ farmer ចំណាយ ៨៣ % លើស្រូវ ១ គក
- ឈ្មួញ Trader ចំណាយ ០១ % លើស្រូវ ១ គក
- ឡសម្ងួត Drier ចំណាយ ០៣ % លើស្រូវ ១ គក
- រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវ Miller/Polisher ចំណាយ ០៩ % លើស្រូវ ១ គក
- ក្រុមហ៊ុននាំចេញ Exporter ចំណាយ ០៤ % លើស្រូវ ១ គក
ផលចំណេញសរុបទាំង ១៨០ % លើស្រូវ ១ គក រួមមាន (តម្លៃស្រូវ ១,១០០ ៛/ គ.ក)
- កសិករ farmer ចំណេញ ៥៣ % លើស្រូវ ១ គក ( ៣២៤ ៛)
- ឈ្មួញ Trader ចំណេញ ០៣ % លើស្រូវ ១ គក ( ១៨ ៛)
- ឡសម្ងួត Drier ចំណេញ ០៤ % លើស្រូវ ១ គក ( ២៤ ៛)
- រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវ Miller/Polisher ចំណេញ ៩០ % លើស្រូវ ១ គក ( ៥៥០ ៛)
- ក្រុមហ៊ុននាំចេញ Exporter ចំណេញ ៣០ % លើស្រូវ ១ គក ( ១៨៣ ៛)
តាមតួរលេខខាងលើ រដ្ឋាភិបាល មិនត្រូវយកពន្ធលើដីស្រែ និងពន្ធលើផលស្រូវកសិករឡើយ ព្រោះធ្វើស្រែកាន់តែច្រើន ពន្ធកាន់តែច្រើន ខំធ្វើស្រែល្អបានទិន្ធផលកាន់តែខ្ពស់ ពន្ធកាន់តែថ្លៃ បែបនេះនាំឲ្យកសិករបោះបង់ចោលដីស្រែ !
The average yield of rice (seeds) per hectare is 3 – 6 tons. In some countries like Australia and in Egypt, the yield can increase to an amazing 10 – 12 tons or more per hectare. (1 ton = 1000 kg = 2200 lbs. and 1 hectare = 2,47 acres = 10.000 square meters). Of course, such high yields can be accomplished by experienced farmers after several years of practice.
អត្ថបទខាងលើ ជាការយល់ខុស ឬ យល់មិនដល់ ឧ. ខ្មែរក្រហមសម្លាប់ប្រជាជនកម្ពុជារាប់លាននាក់ ដើម្បីតែធ្វើស្រែដោយដៃ បែបបុរាណ ឲ្យបានទិន្ធផលស្រូវ ៣ តោន/ហិចតា តែនៅ តែកម្ពុជា សព្វថ្ងៃជាទូទៅ គេធ្វើស្រែបាន ៣,៥ ទៅ ៤ តោន/ហិចតា។ នៅពេលប្រៀបធៀបជាមួយ ប្រទេសចិន វៀតណាម ថៃ ជប៉ុន អាមេរិក អូរស្រ្តាលី គឺកម្ពុជា នៅតែទាបជាងគេ ទោះជាប្រឹងអស់លទ្ធភាព-- ក្រោយមក នៅខេត្តតាកែវ ដែលជាខេត្តមានប្រព៍ន្ធធារាសាស្រ្តទំនើប មានអ្នកជំនាញបរទេសចុះជួយផង នោះ គេអាចផលិតស្រូវបានដល់ ៦ តោន/ហិចតា ដូច្នេះ បើសិនជា ធ្វើ ៣ រដូវ ដូចជាប្រទេសគេ គឺកម្ពុជាអាចបានដល់ ១៨ តោន/ហិចតា!!! ក្នុងន័យនេះ ដែលខ្ញុំថា សូម្បីបរទេស ក៍មិនយល់ពីរបៀបធ្វើស្រែដែរ។ កសិករខ្មែរ ប្រាប់ថា បើធ្វើម្តង ៧ តោន/ហិចតា គឺស្រូវនឹងគ្រប់លើគ្នាដួលពេញស្រែ !! គឺមានតែធ្វើស្រែ ២ ដង ឬ ៣ ដង ក្នុងមួយឆ្នាំ ទើបទិន្ធផលលើសពី ១០តោន/ហិចតា ៕
វស្សាដល់ហើយ កសិករកុំជើយ ស្វែងរកពូជសុទ្ធល្អ លោក ង៉ែត សំបឿន អនុប្រធានការិយាល័យ ក្សេត្រសាស្ត្រនិងផលិតភាពកសិកម្មនៃមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តត្បូងឃ្មុំ សូមជូនអត្ថបទខ្លី ជាមូលដ្ឋានសម្រាប់បងប្អូនប្រជាកសិករ ធ្វើការសម្រេច ចិត្តដ៏ត្រឹមត្រូវ ក្នុងការប្រើពូជស្រូវ ដែលផ្តល់ផល ចំណេញច្រើន ដូចតទៅ ៖
ពូជស្រូវសុទ្ធល្អ គឺមានប្រភពពីអង្គភាពផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ដូចជា ស្ថានីយ៍ផលិតពូជស្រូវ ក្រុមហ៊ុន អង្គការ សហគមន៍កសិកម្ម ក្រុមកសិករផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ។ បច្ចុប្បន្ន កសិករក្នុងខេត្តត្បូងឃ្មុំ ប្រើប្រាស់គ្រាប់ពូជស្រូវផលិតចេញពីអង្គភាពទាំងនេះ ប្រមាណ ៤០% និងប្រមាណ ៦០% កសិករបានរក្សាទុកស្រូវចំណី ធ្វើជាគ្រាប់ពូជ សម្រាប់ដាំដុះនៅរដូវបន្ទាប់ដោយខ្លួនឯង ដែលការបក់សម្អាត សម្ងួត ទុកដាក់ វេចខ្ចប់ថែទាំ នៅមិនទាន់បានត្រឹមត្រូវតាមបច្ចេកទេស បណ្តាលឲ្យគ្រាប់ពូជស្រូវរងការបំផ្លាញពីសត្វខ្មូត កណ្តុរ ជាដើម ដែលជាហេតុធ្វើឲ្យគ្រាប់ពូជបាត់បង់ទាំងបរិមាណនិងគុណភាព។
គុណវិបត្តិនៃការប្រើប្រាស់គ្រាប់ពូជស្រូវមិនសុទ្ធ ឬ គ្រាប់ពូជស្រូវចំណីដែលរក្សា ទុក ធ្វើឲ្យស្រូវលូតលាស់មិនស្មើគ្នា ទុំមិនស្រុះគ្នា ពិបាកប្រមូលផល គុណភាពអង្ករខ្ទេច ច្រើន លក់បានតម្លៃទាប និងទិន្នផលថយចុះ។ គុណសម្បត្តិនៃការប្រើប្រាស់គ្រាប់ពូជសុទ្ធល្អ ឬ គ្រាប់ពូជដែលសុទ្ធល្អត្រឹមត្រូវ ធ្វើឲ្យដើមស្រូវមានសុខភាពល្អ លូតលាស់លឿន ទុំស្រុះគ្នា គុណភាពអង្កររក្សាបាននូវ គុណភាពដើម ទាំងរស់ជាតិនិងក្លិន ងាយស្រួលរកទីផ្សារ តម្លៃខ្ពស់ និងជួយបង្កើនទិន្នផលពី ១៥-២០%។
+++ គ្រាប់ពូជមានគុណភាពល្អ ត្រូវមានលក្ខណៈដូចជា ៖
- ភាពសុទ្ធ ៖ មិនទាបជាង ៩៥%
- ដំណុះគ្រាប់ ៖ មិនទាបជាង ៨០%
- សំណើមគ្រាប់ ៖ មិនខ្ពស់ជាង ១៤%
- គ្រាប់ស្មៅចង្រៃនិងដំណាំផ្សេងៗ ៖ ០.១%
- គ្រាប់ពូជស្រូវផ្សេង ៖ ១០គ្រាប់/៥០០ក្រាម។
€==£ តាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស ការព្រោះគ្រាប់ពូជស្រូវ ទាំងគ្រាប់ស្រូវស្ងួត គ្រាប់ស្រូវសើម អាស្រ័យតាមប្រភេទស្រូវ ៖
- ស្រូវស្រាល ១២០គក្រ-១៥០គក្រ/ហ.ត (ស្រូវសែនពិដោរ សែនក្រអូប០១ OM5451....)
- ស្រូវកណ្តាល ១០០គក្រ-១២០គក្រ/ហ.ត (ស្រូវផ្ការំដួល ផ្កាមាលតី ផ្ការមៀត....)
- ស្រូវធ្ងន់ ៨០គក្រ-១០០គក្រ/ហ.ត (ស្រូវខា៤ ខា៦ រាំងជ័យ...)។
៚៚៚ មុនពេលយកគ្រាប់ស្រូវទៅញ្រះ កសិករគប្បី ធ្វើដំណុះសាកគ្រាប់ពូជស្រូវ ដើម្បីកុំឲ្យខាតគ្រាប់ពូជ និង ខាតថវិកាក្នុងការរៀបចំដី។
@@@@@ របៀបធ្វើដំណុះសាកគ្រាប់ពូជ គឺកសិករ ត្រូវយកគ្រាប់ពូជពីក្នុងបាវ ដែលត្រូវ យកទៅព្រោះនោះចំនួន ៣កន្លែងផ្សេងៗគ្នា មកដាក់បញ្ចូល ហើយរើសយកគ្រាប់ស្រូវ ១០០គ្រាប់ ដើម្បីធ្វើដំណុះសាក។ ក្នុងការធ្វើដំណុះសាកនេះ ត្រូវយកថាស ឬ ចាន ក្រាលក្រដាសជូតមាត់ ចំនួន ៥ស្រទាប់ បន្ទាប់ចាក់ទឹកឲ្យសើម ហើយតម្រាបគ្រាប់ស្រូវទាំង១០០ គ្រាប់ ជាជួរ រួចចាក់ទឹកឲ្យសើមរយៈពេល ៣-៥ថ្ងៃ យើងនឹងឃើញដំណុះពន្លកគ្រាប់ស្រូវ។ ប្រសិនបើគ្រាប់ស្រូវ ដុះបាន ៨០គ្រាប់ឡើង មានន័យ គ្រាប់ពូជស្រូវមានគុណភាពល្អ អាចយកទៅព្រោះបាន។ ក្នុងករណី គ្រាប់ពូជដុះក្រោម ៥០គ្រាប់ គួរប្តូរគ្រាប់ពូជថ្មី។ បើគ្រាប់ពូជដុះចាប់ពី ៥០-៧៥គ្រាប់ កសិករ ត្រូវពិចារណគួរព្រោះ ឬ ធ្វើការប្តូរពូជថ្មី។
*** តែតាមការពិនិត្យ ស្រាវជ្រាវជាក់ស្តែង ប្រជាកសិករ បានប្រើប្រាស់គ្រាប់ពូជស្រូវ លើសពីការកំណត់នៃបទដ្ឋានបច្ចេកទេសទៅទៀត ដែលជាការខ្ជះខ្ជាយប្រាក់កាសរបស់ បងប្អូនកសិករយើង។
ដូច្នេះ ជាសំណូមពររបស់មន្ត្រីបច្ចេកទេស នៃមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តត្បូងឃ្មុំ សូម ៖
- ប្រជាកសិករ ប្រើប្រាស់គ្រាប់ពូជដែលមានគុណភាពល្អ ដែលមានប្រភពពីស្ថានីយ៍ផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ក្រុមហ៊ុន អង្គការ សហគមន៍កសិកម្ម ក្រុមផលិតពូជ ច្បាស់លាស់
- ប្រជាកសិករ ផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវដោយខ្លួនឯង ដោយប្រើចំណែកផ្ទៃដីតូចមួយនៃផ្ទៃដី ដាំដុះដំណាំស្រូវ(៥-១០%) ធ្វើជាស្រែពូជ ដោយត្រូវយកគ្រាប់ពូជសុទ្ធគ្រឹះ ឬ គ្រាប់ពូជសុទ្ធទទួលស្គាល់ មកផលិតជាគ្រាប់ពូជសុទ្ធល្អ សម្រាប់ប្រើប្រាស់ឆ្នាំបន្ទាប់ ដែលកសិករចំណេញទាំងការចំណាយលើការទិញពូជ និងទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់
- ប្រជាកសិករ បង្កើតក្រុមផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ សម្រាប់ប្រើប្រាស់ក្នុងមូលដ្ឋានរបស់ខ្លួន សហគមន៍ខ្លួន និងសម្រាប់លក់ចែកចាយកសិករដទៃទៀត
- ក្រុមផលិតនិងសហគមន៍កសិកកម្ម ផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ដោយបង្កើន និងពង្រឹងការងារ ផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ស្វែងរកដៃគូសហការផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ដែលមានគុណភាពល្អ សម្រាប់បំពេញតម្រូវការ ក្នុងមូលដ្ឋាន សហគមន៍កសិកម្ម ផលិតស្រូវចំណី អង្គការ ក្រុមហ៊ុន ទីផ្សារ ដែលមានតម្រូវការ
- ស្ថានីយ៍ អង្គការ ក្រុមហ៊ុនផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ផលិតគ្រាប់ពូជស្រូវ ប្រកបដោយគុណភាពខ្ពស់និងលក់ជូនប្រជាកសិករក្នុងតម្លៃសមរម្យ។
សូមបញ្ជាក់ថា ស្រូវសើមប្រភេទ៥៤ មានតម្លៃ៥៤០០បាត (លុយថៃ) ក្នុង១តោន, ស្រូវសើមប្រភេទសែនក្រអូប មានតម្លៃ ៧៥០០បាត (លុយថៃ)ក្នុង១តោន, ខុសគ្នាកាលពីឆ្នាំទៅ គឺស្រូវសើមប្រភេទ៥៤ មានតម្លៃ ៦២០០បាតក្នុង១តោន, ស្រូវសើមប្រភេទសែនក្រអូប មានតម្លៃ ៨២០០បាតក្នុង១តោន៕ រក្សាសិទ្ធិដោយ៖ពិសិដ្ឋ CEN
សិករនៅខេត្តឧត្តរមានជ័យ ដាំពូជស្រូវជប៉ុន ម៉ាតសូរី ជាលើកដំបូង ដែលអាចតម្លៃខ្ពស់ជាងស្រូវផ្សេងទៀតជាង២ដង លោកបន្តថា ការដាំស្រូវនេះមានការសម្រួបសម្រួលមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវកសិកម្មកម្ពុជា-ជប៉ុន និងក្រុមហ៊ុនAgrion ជាអ្នកផ្តល់ជី ទុន ពូជ និងប្រមូលទិញ។ លោកបន្តថា ពូជស្រូវម៉ាតសូរីនេះមានគុណភាពល្អ និងលក់បានតម្លៃខ្ពស់ ដោយមានតម្លៃ១៨០០រៀលក្នុងគីឡូក្រាម ខណៈពូជស្រូវខ្មែរមានតម្លៃត្រឹម៧០០ រៀលប៉ុណ្ណោះក្នុង១គីឡូក្រាម ហើយក្រុមហ៊ុន Agrion ចាំទទួលទិញទាំងអស់ ហើយនាំចេញទៅប្រទេស ដែលមានជនជាតិជប៉ុនរស់នៅ។ កសិករចំនួន៣គ្រួសារនៅខេត្តឧត្តរមានជ័យ បានចាប់ផ្តើមដាំពូជស្រូវជប៉ុនម៉ាតសូរី(MATSURI) លើផ្ទៃចំនួន៨ហិកតា ព្រោះស្រូវនេះមានទីផ្សារខ្ពស់ នាំចេញទៅក្រៅប្រទេស និងប្រើរយៈពេល៩០ថ្ងៃ អាចប្រមូលផលបាន។
ដំណាំធុរេន