Friday, February 26, 2021

ដំណាំស្វាយ Mango

ពាក្សថា ស្វាយ ត្រុវបានគេរកឃើញជាង ២០ ពាក្យ ទៅតាម ភាសានីមួយៗ។ ឯកសារស្តី ប្រវត្តិ ពីដំណាំ ស្វាយ បែបទំនើប និង បែបបុរាណ ដែលខ្ញុំនឹងរៀបចំឡើងនេះ នឹងសិក្សាបែបលំអិត តែងាយយល់ ព្រោះធ្វើបែបជា រូបភាព នៅប្រទេសកម្ពុជានិង ប្រទេសគេដែលនាំស្វាយដែរ។ ដំណាំស្វាយមានប្រភពចេញពី អាស៊ីអាគ្នេយ៍ ឥណ្ឌា គឺម្តុំ កម្ពុជា វៀតណាម ថៃ ភូមារ ដូច្នេះ ប្រទេសផ្សេងៗគេមាននាំពូជយកទៅដាំបន្ត ព្រមទាំងមានការសិក្សាអំពី តម្លៃដើម និង ប្រាក់ចំណេញនៅបរទេ Cost and Benefit Analysis និងនៅប្រទេសកម្ពុជាយើង

ខាងក្រោមនេះ ជាភាសដែលគេហៅ ស្វាយ Here below is a list of some local names of mango.
  1. Aam (Hindi, India)
  2. 芒果, mángguǒ (Chinese)
  3. Aanp (Nepali)
  4. манго (Russian)
  5. Ambā, අඹ (Sinhalese, Sri Lanka)
  6. Mango (Turkish)
  7. xoài (Vietnamese)
  8. Anbe (Persian)
  9. Svoaix’ar (Taiwanese)
  10. マンゴー (Japanese)
  11. Amro (Mongolian)
  12. Svaay​ ស្វាយ (Cambodian)
  13. 망고 (Korean)
  14. Mamuang (Thai) มะม่วงราคา / กิโลกรัม
  15. Paho (Filipino)
  16. مانجو (Arabic)
  17. 芒果 (Mandarin)
  18. Mangga (Malay)
  19. કેરી (Gujarati)
  20. Mamidi Pandu (Telugu) 

ប្រភេទពូជស្វាយដែលពេញនិយមទាំង ១០០ ប្រភេទ នៅ ចិន កម្ពុជា .... ឥណ្ឌា រួមមាន៖ ពត៍មានសំខាន់ៗ សម្រាប់ការនាំចេញទៅប្រទេសចិន

  1. Amrapali ប្រទេសឥណ្ឌា
  2. Langra ប្រទេសឥណ្ឌា
  3. Chausa  ប្រទេសឥណ្ឌា
  4. Kesar  ប្រទេសឥណ្ឌា
  5. Totapuri  ប្រទេសឥណ្ឌា
  6. Safeda  ប្រទេសឥណ្ឌា
  7. Xavier  ប្រទេសឥណ្ឌា
  8. Dussheri  ប្រទេសឥណ្ឌា
  9. Mankurad and Musrad  ប្រទេសឥណ្ឌា
  10. Himsagar  ប្រទេសឥណ្ឌា
  11. Vadu Manga  ប្រទេសឥណ្ឌា
  12. Alphonso  ប្រទេសឥណ្ឌា
  13. Rataul  ប្រទេសឥណ្ឌា
  14. Neelam  ប្រទេសឥណ្ឌា
  15. Malgova  ប្រទេសឥណ្ឌា
  16. Pairi  ប្រទេសឥណ្ឌា
  17. Fazli Mango  ប្រទេសឥណ្ឌា
  18. Himayat  ប្រទេសឥណ្ឌា
  19. Mallika  ប្រទេសឥណ្ឌា
  20. Alampur  ប្រទេសឥណ្ឌា
  21. Alphonso ឥណ្ឌា
  22. Carabao ហ្វីលីពីន
  23. Sindhri ប៉ាគីស្ថាន
  24. Sein Ta Lone ភូមារ
  25. Ataulfo ម៉ិចស៊ីកូ
  26. Haden អាមេរិក
  27. Julie ការ៉ាប៊ីន
  28. Madame Francis អាស៊ីត្បូង
  29. Ivory Mango ថៃ/ចិន
  30. Kensington Pride អូស្រ្តាលី
  31. Tainoung No.1 ចិន ខេត្ត Guangxi
  32. ,Guire No.82,ចិន ខេត្ត Guangxi
  33.  Red Ivory,ចិន ខេត្ត Guangxi
  34.  Guifei, ចិន ខេត្ត Guangxi
  35. Jinhwang, ចិន ខេត្ត Guangxi
  36. Guire No.10,ចិន ខេត្ត Guangxi
  37.  Renong No.1,ចិន ខេត្ត Guangxi
  38. Keitt, Guifei,ចិន ខេត្ត Yunan
  39. Sannian,ចិន ខេត្ត Yunan
  40. Nang Klangwan,ចិន ខេត្ត Yunan
  41. JinHwang,ចិន ខេត្ត Yunan
  42. Guifei, ចិន ខេត្ត Hainan
  43.  Jinhwang,ចិន ខេត្ត Hainan
  44.  Tainoung No.1,ចិន ខេត្ត Hainan
  45.  Nang Klangwan, ចិន ខេត្ត Hainan
  46. Taiya, ចិន ខេត្ត Hainan
  47. Sensation ចិន ខេត្ត Hainan
  48. Keitt, ចិន ខេត្ត Sichun 
  49. Sensation,ចិន ខេត្ត Sichun 
  50.  Renong No.1ចិន ខេត្ត Sichun 
  51. Irwin, ចិន ខេត្ត Taiwan
  52. Local Mango, ចិន ខេត្ត Taiwan
  53. Jinhwang, ចិន ខេត្ត Taiwan
  54. Tainoung No.1 ចិន ខេត្ត Taiwan
  55. Tainoung No.1, ចិន ខេត្ត Guangdong
  56.  Dashehari,  ចិន ខេត្ត Guangdong
  57. Jinhwang ចិន ខេត្ត Guangdong
  58. Guire No.82, ចិន ខេត្ត Guizhou
  59.  Keitt, ចិន ខេត្ត Guizhou
  60. Red Ivory, ចិន ខេត្ត Guizhou
  61. Guifei, ចិន ខេត្ត Guizhou
  62. Jinhwang, ចិន ខេត្ត Guizhou
  63. Hongyu,ចិន ខេត្ត Guizhou
  64.  Sensation ចិន ខេត្ត Guizhou
  65. Jinhwang, ចិន ខេត្ត Fujian
  66. Honghua, ចិន ខេត្ត Fujian
  67. Irwin ចិន ខេត្ត Fujian
  68. :ស្វាយ​កែវ
  69. ស្វាយ​ក្បាល​ដំរី
  70. ស្វាយ​ចេក
  71. ស្វាយ​ទុរេន
  72. ស្វាយ​ពង​ត្រង
  73. ស្វាយ​ពុំសែន
  74. ស្វាយ​មាស
  75. ស្វាយ​មីង
  76. ស្វាយ​ស
  77. ស្វាយកែវចិន
  78. ស្វាយកែវត្រឡោក
  79. ស្វាយកែវថ្លុង
  80. ស្វាយកែវពងមាន់
  81. ស្វាយកែវភូមិសែន
  82. ស្វាយកែវមួង
  83. ស្វាយកែវយក្ស
  84. ស្វាយកែវល្មៀត/កែវរមៀត
  85. ស្វាយកែវល្ហុង
  86. ស្វាយកែវល័ក្ខ
  87. ស្វាយកែវស្រួច
  88. ស្វាយក្រហម
  89. ស្វាយក្លែប
  90. ស្វាយខុសរដូវ
  91. ស្វាយខៀវសង្វេរ
  92. ស្វាយខ្ទិះ
  93. ស្វាយខ្ទិះដូង
  94. ស្វាយខ្មៅ
  95. ស្វាយចេក
  96. ស្វាយដងទែង
  97. ស្វាយបង្កួយ
  98. ស្វាយប៉ម
  99. ស្វាយមាស
  100. ស្វាយមីង
  101. ស្វាយម្កាក់
  102. ស្វាយល្មុត
  103. ស្វាយល្ហុង
  104. ស្វាយសារី
  105. ស្វាយស្រាល
  106. ស្វាយដោះក្រមុំ
  107. ស្វាយរោគ
  108. เขียวเสวย เป็นพันธุ์พื้นเมืองของนครปฐม ผลยาว ด้านหลังผลโค้งนูนออก ปลายแหลม ผิวเรียบ สีเขียวเข้ม เปลือกหนา เหนียว ผลแก่รสมัน
  109. น้ำดอกไม้ เป็นพันธุ์ที่กินผลสุก รูปร่างยาวเรียว ผลดิบเนื้อขาว รสเปรี้ยวจัด ผลสุกสีเหลืองนวล รสหวาน
  110. อกร่องทอง เป็นพันธุ์เก่าแก่ นิยมรับประทานกับข้าวเหนียวมูน ผลค่อนข้างเล็ก มีร่องเป็นแนวยาวที่ด้านท้อง ผลสุก เนื้อละเอียด มีเสี้ยนน้อย
  111. ฟ้าลั่น ผลกลม ท้ายแหลม ลูกขนาดกลาง นิยมรับประทานผลแก่ มีรสมัน เมื่อปอกเปลือก เนื้อมะม่วงจะปริแตก
  112. หนังกลางวัน ผลยาวคล้ายงาช้าง แก่จัดรสมันอมเปรี้ยว สุกรสหวาน
  113. แก้ว นิยมกินดิบ ผลอ้วนป้อม เปลือกเหนียว เมื่อเกือบสุกเปลือกจะมีสีอมส้มหรืออมแดง
  114. โชคอนันต์ รูปร่างยาว ปลายมน กลายพันธุ์มาจากมะม่วงป่า นิยมนำไปทำมะม่วงดอง
  115. มหาชนก เป็นลูกผสมของมะม่วงพันธุ์หนังกลางวันกับพันธุ์ซันเซ็ตจากอินเดีย ผลยาวรี สุกสีเหลืองเข้ม มีริ้วสีแดง เนื้อไม่เละ กลิ่นหอม จะสุกในช่วงที่มะม่วงพันธุ์อื่นวายแล้ว
                 Mango with Khun Sri
30.00
kg
                 Green Mango
30.00
kg
                 Mango Choke Anan
8.00
kg
                 Mango, it's ninth month
6.00
kg
                 Raw Nam Dok Mai Mango
10.00
kg
                 Ripe Nam Dok Mai Mango
15.00
kg
                 Mango
12.00
kg


ស្វាយកែវ​រមៀត ជា​ដំណាំ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ ដែល​មាន​អាយុ​ច្រើន​ឆ្នាំ គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​ចាប់ពី​អាយុ​៣​ឆ្នាំ​ឡើង​ទៅ ។ អ្នក​មីង វ៉ា​ន់ យ៉េ​ត រស់នៅ​ភូមិ​បន្ទាយស្រី ឃុំ​ខ្នារ​សណ្តាយ ស្រុក​បន្ទាយស្រី ខេត្តសៀមរាប មានបទពិសោធន៍​ដាំ​ស្វាយកែវ​រមៀត​បាន​ផ្លែ​ច្រើន ដោយ​មិន​ប្រើ​ជីគីមី និង​ថ្នាំ​បំប៉ន​ឡើយ ។ គាត់​ប្រមូល​ផល​២​ដង ក្នុង​មួយ​រដូវ សរុប​ស្វាយ​១៥០​ដើម បេះ​បាន​១.២០០​គីឡូក្រាម នៅ​ឆ្នាំ​ដំបូង ។ តាម​រយៈ​ចំណូល​ពី​ការ​លក់​ស្វាយ​នេះ ធ្វើ​ឱ្យ​ជីវភាព​របស់​គាត់​បាន​ធូរស្រាល​មួយ​កម្រិត​បន្ថែម​លើ​ចំណូល​ផ្សេង​ៗ ។

ការ​ដាំ​ស្វាយកែវ​រមៀត​នេះ អ្នក​មីង​បាន​ចេះ​ពី​ដូនតា​របស់​គាត់​ត​ៗ​មក ដោយ​មិន​និយម​ប្រើ​ជីគីមី និង​ថ្នាំពុល​អ្វី​ឡើយ ។ គាត់​បាន​ដាំ​ស្វាយ​១៥០​ដើម ដែល​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដុះ​របស់​គាត់​បង្ហាញ​ជូន​ដូច​ខាងក្រោម ៖
  1. ១-​ការ​រៀបចំ​រណ្តៅ​ដាំ ៖ គាត់​ចាប់ផ្តើម​កាប់​រណ្តៅ​ដាំ​នៅ​ដើមរដូវ​ភ្លៀង ក្នុង​កំឡុង​ខែឧសភា​-​មិថុនា ។ រណ្តៅ​មាន​ទំហំ​១​ម៉ែត្រ​បួន​ជ្រុង និង​ជម្រៅ​កន្លះ​ម៉ែត្រ ។ នៅ​បាត​រណ្តៅ​នីមួយ​ៗ គាត់​ដាក់​ស្លឹកឈើ​ស្រស់​ដូច​ជា​ទន្ទ្រានខែត្រ ជាន់​ឱ្យ​ណែន​កម្រាស់​៣​តឹក អាចម៍គោ​ស្ងួត​២​តឹក ដី​១​តឹក​នៅ​ខាងលើ​បង្អស់ ។ ក្រោយ​ពី​ដាក់​ជី​ហើយ ទុក​ចោល​រយៈពេល​១​អាទិត្យ ដើម្បី​ឱ្យ​ស្លឹក​ទន្ទ្រានខែត្រ​រលួយ ។ បន្ទាប់​មក ជ្រំ​ជ្រោយ​ដី​ក្នុង​រណ្តៅ​ឱ្យ​សព្វ ទើប​ដាក់​កូន​ស្វាយ​ដាំ ។ ចម្ងាយ​ពីរ​ណ្តៅ​មួយ​ទៅ​មួយ គឺ​៥​ម៉ែត្រ ។
  2. ២-​ការ​ដាំ ៖ កូន​ស្វាយ​ដែល​គាត់​បណ្តុះ​ទុក​មាន​អាយុ​ពី​៦​ទៅ​៧​ខែ ។ គាត់​យក​កូន​ស្វាយ​ទៅ​កប់​ដាំ​ក្នុង​រណ្តៅ​ដែល​បាន​ត្រៀម​ទុក ។ ក្រោយ​ពី​ដាំ​ហើយ ស្រោច​ទឹក​ឱ្យ​ជោក បន្ទាប់​មក យក​កម្ទេចកម្ទី​ស្លឹកឈើ​ស្ងួត​គ្រប​គល់​ស្វាយ កុំឱ្យ​ហួត​សំណើម ។
  3. ៣-​ការ​ថែទាំ ៖ ក្រោយ​ពី​ដាំ​ហើយ គាត់​ចាប់ផ្តើម​ស្រោច​ទឹក​មួយ​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ រហូត​ដល់​ស្វាយ​លាស់​ត្រួយ​ថ្មី ទើប​គាត់​បន្ថយ​ការ​ស្រោច​ទឹក មក​នៅ​ត្រឹម​មួយ​អាទិត្យ​ម្តង ។ នៅ​ពេល​ស្វាយ​អាយុ​បាន​១-២​ឆ្នាំ គាត់​ជីក​ចង្អូរ​ជា​រង្វង់​នៅ​ជំ​ុ​វិញ​ដើម ចម្ងាយ​ពី​ដើម​ប្រហែល​មួយ​ម៉ែត្រ​ទៅ​មួយ​ម៉ែត្រ​កន្លះ ។ ជម្រៅ​ចង្អូរ​២​តឹក រួច​ដាក់​ស្លឹកឈើ​ស្រស់ និង​អាចម៍គោ​ក្នុង​ចង្អូរ រួច​លុប​ដី និង​ស្រោច​ទឹក ។ ក្រៅពី​ការ​ដាក់​ជី​ស្រោច​ទឹក គាត់​បាន​ជម្រះ​ស្មៅ​នៅ​ក្បែរ​គល់ និង​នៅ​ចន្លោះ​រង ។ ការ​បន្ថែម​ជី​ធ្វើ​ឡើង​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ ហើយ​ជីក​ចង្អូរ​នៅ​ជុំវិញ​ដើម ហើយ​ដាក់​ជី​នៅ​ក្នុង​ចង្អូរ​នោះ ។
  4. ៤-​ការ​ប្រមូល​ផល ៖ ក្រោយ​ពី​ដាំ​បាន​រយៈពេល​៣​ឆ្នាំ ស្វាយ​មាន​ផ្លែ ។ គាត់​ចាប់​ប្រមូល​ផល​បាន​២​ដង​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ ។ នៅ​លើ​ផ្ទៃដី​០,៥​ហិ​កតា ដាំ​បាន​១៥០​ដើម និង​ប្រមូល​ផល​បាន​១.២០០​គីឡូក្រាម នៅ​ឆ្នាំ​ដំបូង ។ ចំពោះ​ការ​លក់ដូរ​វិញ​គាត់​លក់​បាន​១.៥០០​រៀល​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម​(​តម្លៃ​នៅ​ឆ្នាំ​២០០៦) សរុប​នៅ​ឆ្នាំ​ដំបូង​គាត់​រក​ចំណូល​បាន​១.៨០០.០០០​រៀល ។ ចំណាយ​អស់​៤៥០.០០០​រៀល លើ​ការ​ជីករណ្តៅ ទិញ​ពូជ​បន្ថែម ។​ល​។ សរុប​ចំណេញ​ដុល​នៅ​ឆ្នាំ​ដំបូង គាត់​ទទួល​បាន ១.៣៥០.០០០​រៀល ។
  5. ៥-​វិធី​កែ​ច្នៃ​ធ្វើ​ផែនស្វាយ ៖ ចំពោះ​ស្វាយ​ដែល​ទុំ​ជោរ​លក់​មិន​អស់ គាត់​យក​ទៅ​ធ្វើ​ផែនស្វាយ ដោយ​ច្របាច់​យក​សាច់​ទៅ​ដាំ​កូរ​ឱ្យ​ដាច់​ទឹក បន្ទាប់​មក​យក​ទៅ​វាស​លើ​កន្ទេលស្លឹកត្នោត រួច​ហាល​ឱ្យ​ស្ងួត​ជា​ការ​ស្រេច ។ ផែនស្វាយ​នេះ គាត់​ធ្វើ​សម្រាប់​បរិភោគ​ក្នុង​គ្រួសារ ។
សរុប​មក បច្ចេកទេស​សំខាន់​ៗ​ក្នុង​ការ​ដាំ​ស្វាយកែវ​រមៀត​មាន ៖
– កាប់​រណ្តៅ​ដាំ មាន​ទំហំ​១​ម៉ែត្រ​បួន​ជ្រុង ជម្រៅ​កន្លះ​ម៉ែត្រ ចម្ងាយ​ពី​គ្នា​៥​ម៉ែត្រ ។
– ដាក់​ជីធម្មជាតិ​ទ្រាប់​បាត​រណ្តៅ និង​ទុក​ឱ្យ​ជី​ស្លឹកឈើ​ស្រស់​រលួយ ទើប​ដាក់​កូន​ដាំ ។
– ថែទាំ​គ្រប​គល់​ស្វាយ និង​ស្រោច​ទឹក ធ្វើ​ស្មៅ ក្រោយ​ពី​ដាំ​ហើយ ។
– យក​ស្លឹកឈើ​ងាប់​គ្រប​គល់​ស្វាយ ។
– ដាក់​ជី​បំប៉ន​នៅ​ជុំវិញ​ដើម ដោយ​ជីក​ជា​ចង្អូរ​ចម្ងាយ​ពី​មួយ​ម៉ែត្រ​ទៅ​មួយ​ម៉ែត្រ​កន្លះ ពី​ដើម ។
– ការ​ដាក់​ជី​បំប៉ន ធ្វើ​ឡើង​នៅ​ពេល​ស្វាយ​មាន​អាយុ​២​ឆ្នាំ​ឡើង​ទៅ ក្រោយ​ពី​ដាំ និង​ដាក់​រយៈពេល​១​ឆ្នាំ​ម្តង ៕


រដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា និង​ចិន ​បាន​ចុះ​កិច្ច​ព្រមព្រៀង​លើ​ពិធីសារ​ក្នុង​ការ​នាំ​ស្វាយ​ស្រស់​ដែល​មានគុណ​ភាព​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ប្រទេស​ចិន ដោយ​រដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​អះអាង​ពីអ​ត្ថ​ប្រយោជន៍​ជាច្រើន​បាន​ពី​កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នេះ សម្រាប់​កសិករ ម្ចាស់​ចម្ការ និង​អាជីវករ។

ការ​លើកឡើង​នេះ បន្ទាប់ពី​មានការ​ចុះ​ហត្ថ​លេ​ខាលើ​ពិធីសារ​ស្តី​ពី​«លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​ភូតគាម​អនាម័យ​សម្រាប់​ការនាំចេញ​ផ្លែស្វាយ​ស្រស់​ពី​កម្ពុជា​ទៅកាន់​សាធារណរដ្ឋ​ប្រទេស​ចិន» រវាង​រដ្ឋមន្រ្តី​ក្រសួង​កសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ លោក វេង សា​ខុន ជាមួយ​ឯកអគ្គ​រដ្ឋទូត​ចិន​ប្រចាំ​កម្ពុជា លោក Wang Wentain នៅ​ទី​ស្តី​ការក្រ​សួង​កសិកម្ម កាលពី​ថ្ងៃម្សិលមិញ។

នាយក​រង​ខុទ្ទកា​ល័​យក្រ​សួង​កសិកម្ម លោក ចាន់ ហេង មានប្រសាសន៍​ថា តាម​រយៈពិធីសារ​នេះ នឹង​ផ្តល់​ប្រយោជន៍​ដល់​ពលរដ្ឋខ្មែរ​ជាទូទៅ ពិសេស​ប្រជាកសិករ​ដែល​ដាំដំណាំ​ស្វាយ​នេះ។

មន្ត្រី​ក្រសួង​កសិកម្ម​រូប​នេះ ប្រាប់​បន្ត​ថា កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នេះ មិនបាន​កំណត់​ស្វាយ​អ្វី​នោះ​ទេ តែ​ជា​ប្រភេទ​ស្វាយ​ទូទៅ ដោយ​គ្រាន់តែ​គោរព​តាម​លក្ខខណ្ឌ​ស្តង់ដារ​គុណភាព​របស់​គេ ហើយ​ខាង​ក្រសួង​កសិកម្ម​នឹង​ចុះ​ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​ពលរដ្ឋខ្មែរ​អំពី​វិធី​ដាំដុះ ថែរក្សា​ផ្លែផ្កា និង​របៀប​វេច​ខ្ចប់ ដើម្បី​នាំចេញ​ទៅ​ប្រទេស​ចិន។

លោក ចាន់ ហេង មានប្រសាសន៍​ថា៖ «ជា​ផលប្រយោជន៍​ទូទៅ​ទាំងអស់ សំខាន់​ប្រជាពលរដ្ឋ​យើង​ដែល​មាន​ចម្ការ​មានអី ដែល​គាត់​ចង់​ចូលរួម គឺ​គាត់​ត្រូវ​រៀបចំ​ជា​បណ្តុំ​កសិករ ជា​បណ្តុំ​អ្នក​ដាំ​ស្វាយ ហើយ​ខាង​ជំនាញ​យើង ​ខាង​អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​កសិកម្ម នឹង​ចុះទៅ​ជួយការ​ងារ​ហ្នឹង រួម​ទាំង​ខាង​មន្ទីរ​កសិកម្ម​តាម​ខេត្ត គាត់​នឹង​ចុះទៅ​ជួយការ​ងារ​ហ្នឹង។ រហូតដល់​យើង​ដាំដុះ ស្របតាម​លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​របស់​គេ​ហើយ យើង​នឹង​បញ្ចូល​ពួក​គាត់ ហើយ​ដើម្បី​ជំរុញ​ការនាំចេញ»។ 

ក្រសួង​កសិកម្ម អះអាង​ថា គិត​ត្រឹម​ថ្ងៃទី០៥ ខែមិថុនា អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​កសិកម្ម​ បាន​ទទួលពាក្យ​ស្នើសុំ​ចុះបញ្ជី​ចម្ការ​ស្វាយ និង​ទីតាំង​វេច​ខ្ចប់​សម្រាប់​នាំចេញ​ផ្លែស្វាយ​ស្រស់​ទៅកាន់​ប្រទេស​ចិន​ចំនួន២០ ដែល​មានផ្ទៃ​ដី​ទំហំ​ជាង ២ម៉ឺន​ហិ​កតា​(២១ ២៨៦​)។

ក្រសួង​កសិកម្ម​ថា បន្ទាប់ពី​ពិធីសារ​នេះ​ចូលជាធរមាន អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​កសិកម្ម​នឹង​ចុះ​ត្រួតពិនិត្យ និង​វាយតម្លៃ​ចម្ការ​ស្វាយ និង​ទីតាំង​វេច​ខ្ចប់ ​រួច​ផ្ញើ​ជូន​ភាគី​ចិន ដើម្បី​ចុះ​មក​វាយតម្លៃ​បញ្ចប់​នីតិវិធី មុន​ឈាន​ដល់​ការនាំចេញ​ស្វាយ​ស្រស់​ទៅកាន់​ចិន​ជា​ផ្លូវការ។

លោក ចាន់ ហេង បញ្ជាក់​ថា តាមរយៈ​កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នេះ កម្ពុជា​អាច​នឹង​នាំ​ស្វាយ​ស្រស់​មានគុណ​ភាព​ទៅកាន់​ប្រទេស​ចិន​ប្រមាណ ៥០ម៉ឺន​តោន ​ក្នុង១ឆ្នាំ​ៗ។

នៅ​លើ​ទំព័រ​ហ្វេសប៊ុក​របស់​ខ្លួន​កាលពី​ថ្ងៃម្សិលមិញ លោកនាយក​រដ្ឋមន្ត្រី ហ៊ុន សែន បាន​លើកឡើង​ថា កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នេះ គឺជា​ដំណឹងល្អ​សម្រាប់​ប្រជាកសិករ ម្ចាស់​ចម្ការ និង​ពាណិជ្ជករ​ដែល​កំពុង​វិនិយោគ​លើ​ដំណាំ​ស្វាយ ហើយដែល​កំពុង​មាន​ក្តី​កង្វល់ ដោយសារ​មាន​ចម្ការ​ជាច្រើន​មាន​ស្វាយទុំ​ជ្រុះ​ចោល ហើយ​តម្លៃ​ស្វាយ​ធ្លាក់ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង។ 

ទំព័រ​ហ្វេសប៊ុក​លោក ហ៊ុន សែន បន្ថែម​ថា៖ «តាមរយៈ​ការ​នាំ​ផ្លែស្វាយ​ចេញទៅ​ប្រទេស​ចិន​ នឹង​ផ្តល់​ការងារ និង​ប្រាក់ចំណូល​កាន់តែ​ច្រើន​សម្រាប់​ប្រជាពលរដ្ឋ ជាពិសេស​នៅក្នុង​ដំណាក់កាល​ដែល​ប្រទេស​យើង​កំពុង​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​កូ​វីដ១៩»។

យ៉ាងនេះ​ក្តី មាន​វ័យ ៥៧ឆ្នាំ ជា​កសិករ​ដាំ​ស្វាយកែវ​រមៀត​ នៅ​ស្រុក​ស្អាង ខេត្តកណ្តាល ​មួយ​រូប លោក ហេង លី មានប្រសាសន៍​ថា កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នាំ​ស្វាយ​ស្រស់​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ចិន​ជា​រឿង​ល្អ ត្បិត​កន្លងមក​ ទីផ្សារ​ស្វាយ​នៅ​ខាង​លោក ពឹង​អាស្រ័យតែ​ទៅលើ​ទីផ្សារ​ប្រទេស​វៀតណាម ហើយ​កន្លងមក តម្លៃ​ស្វាយកែវ​រមៀត ក៏បាន​ធ្លាក់ចុះ​ខ្លាំង​មិនធ្លាប់​មាន​ពីមុន​មក។

ប៉ុន្តែ កសិករ​រូប​នេះ​នៅតែ​ព្រួយបារម្ភ​ថា កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នាំ​ស្វាយ​ស្រស់​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ចិន​នេះ នឹង​ផ្តល់​ប្រយោជន៍​តែ​ចំពោះ​ម្ចាស់​អាជីវកម្ម ឬម្ចាស់​ចម្ការ​ធំៗ ពិសេស​ចម្ការ​ស្វាយ​នៅ​តំបន់​ដីសម្បទាន​សេដ្ឋកិច្ច​ជាដើម។

លោក ហេង លី ប្រាប់​ថា៖ «អាហ្នឹង​បើ​វា​អីចឹង​មែន ​[កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នាំ​ស្វាយ​ស្រស់​ទៅ​ចិន​] ជាការល្អ​សម្រាប់​កសិករ បាន​តិច ​ឬច្រើន​អី លក់​ទៅ​ [លក់​ស្វាយ​] វា​បាន​ថ្លៃ ហើយ​វាស​មា​មាត្រ​ជាមួយ​កម្លាំង​ពលកម្ម​យើង។ ប៉ុន្តែ ខ្ញុំ​វិភាគ​មើលទៅ​ប្រហែលជា​ខ្លាច​តែ​មិនបាន ​[ប្រយោជន៍​] ធ្លាក់​មកដល់​យើង គេ​ទិញ​ស្វាយ​តែ​ចម្ការ​គេ​ធំៗ នៅ​ប៉ែក​ខាង​រតនគិរី មណ្ឌលគិរី និយាយចំ​ ខាង​ដីសម្បទាន​ គេ​ដាំ​ស្វាយ​ដែរ​ហ្នឹង»។

ប្រធាន​សមាគម​សម្ព័ន្ធ​សហគមន៍​កសិករ​កម្ពុជា លោក ថេង សាវឿ​ន យល់ថា ដើម្បី​ធានា​បាន​នូវ​ការ​ផ្តល់​ប្រយោជន៍​ដល់​ពលរដ្ឋ​ជាទូទៅ​ពិត​ប្រាកដ ពិសេស​កសិករ​តូចតាច​ផង​នោះ រដ្ឋាភិបាល​ត្រូវ​មាន​យន្តការ​ជាក់លាក់ ដោយ​ចុះ​ណែនាំ​ដល់​កសិករ​ដោយ​ផ្ទាល់​ពី​របៀប​ផលិត​ស្វាយ​ប្រកបដោយ​គុណភាព។

លើស​ពីនេះ រដ្ឋ​ត្រូវ​មានការ​សម្របសម្រួល​រវាង​អ្នកទិញ និង​កសិករ​ផ្ទាល់ ចៀសវាង​ប្រើ​យន្តការ​ឈ្មួញ​កណ្តាល​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​កសិករ​ទទួល​បាន​ប្រយោជន៍​មិន​ពេញលេញ​ពី​កិច្ច​ព្រមព្រៀង​នេះ។

លោក ថេង សាវឿ​ន បន្ត​ថា៖ «យើង​ចង់ឱ្យ​មានការ​ណែនាំ នីតិវិធី ឬរបៀប​នៃ​ការ​ដាំដុះ សម្រាប់​ការនាំចេញ​ហ្នឹង ឱ្យ​មាន​ភាពសមរម្យ​មួយ​ ដែល​កសិករ​អាច​ធ្វើ​បានទៅតាម​លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​ហ្នឹង​ឱ្យ​បាន​ច្បាស់លាស់។ អីចឹង​ ទាមទារ​ឱ្យ​ក្រសួង​ហ្នឹង ​ចុះ​ធ្វើការ​សម្របសម្រួល​ និង​ផ្សព្វផ្សាយ​ឱ្យ​បាន​ច្បាស់លាស់ ពិសេស​អាច​រៀបចំ​ជា​សិក្ខាសាលា​ ឬក៏​បង្កើត​ក្រុម​សហគមន៍​នៃ​ការផលិត​ស្វាយ​ ឬផលិត​ផល​អ្វី​ៗដែល​នៅ​ជិ​តៗ​គ្នា ​ក្នុង​តំបន់​នៃ​ប្រទេស​កម្ពុជា» ។

ក្នុង​ពេល​ចុះហត្ថលេខា​លើ​ពិធីសារ​កាលពី​ថ្ងៃម្សិលមិញ​នោះ រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួង​កសិកម្ម លោក វេង សា​ខុន បាន​លើកឡើង​ពី​ស្ថិតិ​ចុងក្រោយ​ឆ្នាំ២០១៩ បង្ហាញថា ផ្ទៃដី​ដាំដុះ​ដំណាំ​ស្វាយ​មាន​ចំនួន​ជាង ១២ម៉ឺន​ហិ​កតា ​(១២៤ ៣១៩​) ហើយ​ផ្ទៃដី​ដែល​អាច​ប្រមូល​ផល​មាន​ចំនួន​ជិត ១០ម៉ឺន​ហិកតា ​(៩១៣៩៨​)។

ប្រភព​ដដែល​បញ្ជាក់​ថា ទិន្នផល​ស្វាយ​ជាមធ្យម​ទទួល​បាន​ជាង ១៥តោន​ក្នុង​មួយ​ហិ​កតា​នៅ​រដូវ​ប្រមូល​ផល​ម្តង ហើយ​ជាមធ្យម ​កម្ពុជា​អាច​មាន​ផលិតផល​ស្វាយ​ស្រស់​ជាង ១លាន ៤៤ម៉ឺន​តោន ​(១ ៤៤៨ ៦៧៧​) ក្នុង​មួយ​រដូវ​ផង​ដែរ​៕