ផ្លែប៉េងប៉ោះ ជាភាសាសៀម มะเขือเทศ និង ភាសាវៀតណាម Cà chua មានច្រើនប្រភេទ អ្វីដែលគួរចងចាំគឺ ការនាំចូលផ្លែប៉េងប៉ោះ ពីវៀតណាម និង ថៃ ដោយសារ គេដាំបានច្រើន តម្លៃថោកជាងកម្ពុជា និងមានទម្ងន់ធ្ងន់ ! ឧ ផ្លែប៉េងប៉ោះ ហាវ៉ៃ ជាពូជនាំចូលពី សហរដ្ឋអាមេរិក គឺរដ្ឋ ហាវ៉ៃ....ដូច្នេះទម្លាប់ដាំផ្លែប៉េងប៉ោះ បែបបុរាណ ពួជបុរាណរបស់ខ្មែរ មិនមែនជាការល្អឡើយ សម្រាប់ទីផ្សារសេរី..
ទិន្ធផលជាមធ្យម ទូទាំងសកលោកគឺ ៣,៧០ គក/ម២ ចំណែក
- ចិន China ទិន្ធផល ៥,៩០ គក/ម២
- អេស្បាញ Spain ទិន្ធផល ៨,៥០ គក/ម២
- មូរូកូ Moroco ទិន្ធផល ៨,៨០ គក/ម២
- ដាណាម៉ាក Dutch ទិន្ធផល ៥០,៩០ គក/ម២
- ឥណ្ឌា India ទិន្ធផល ២,៤៧ គក/ម២
- អាមេរិក USA ទិន្ធផល ៩,៧០ គក/ម២
- ទួរគី Turkey ទិន្ធផល ៧,៩០ គក/ម២
- អឺរ៉ង់ Iran ទិន្ធផល ៤,១៤ គក/ម២
- អ៊ីតាលី Italy ទិន្ធផល ៥,៩៧ គក/ម២
- អេហ្សីប Egypt ទិន្ធផល ៤,១០ គក/ម២
ខាងក្រោមនេះជាពូជប៉េងប៉ោះ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Beefsteak ផ្លែធំៗ សំបកក្រាស់ ជាពូជដែលធំជាងគេបង្អស់
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Plum Tomatoes ផ្លែតូចៗ សំបកស្តើង
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Cherry Tomatoes ផ្លែតូចៗដូចផ្លែ ឈើរី
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Grape Tomatoes ផ្លែតូចៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Campari Tomatoes ផ្លែទំហំមធ្យម ពណ៍ក្រហម
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Tomberry Tomatoes ទំហំកាន់តែតួចល្អិត ដូចទំពាំងបាយជូរ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Oxheart Tomatoesទំហំធំ ថ្លោសៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Pear Tomatoes ទំហំតូចៗ រាងដូចអំពូលថ្នាំ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Slicing Tomatoes ទំហំដូចប៉េងប៉ោះស្រុកខ្មែរដែរ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Salad tomatoes ទំហំតូចៗសម្រាប់ធ្វើ សាឡាដសាំងវិច
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Red tomato ទំហំល្មមពណ៍ក្រហម
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Pink tomato ទំហំល្មម ពណ៍ត្របែកព្រៃ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Orange Tomato ទំហំធំល្មម ពណ៍ទឹកក្រូច (ប៉េងប៉ោះ ហាវ៉ៃ )
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Yellow Tomato ពណ៍លឿង
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ White Tomato ពណ៍ ស
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Green Tomato ពណ៍ខៀវ ដូចជារបស់ខ្មែរដាំ សម្រាប់សម្លរ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Purple Tomato ពណ៍ព្រីងទុំ ឬ ពណ៍ខ្មៅ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Giant Belgium Tomato ទំហំធំៗ ឬ ទំហំយក្យ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ German Head Tomato ទំហំធំៗ ដាំនៅ អាល្លឺម៉ង់
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Green Giant Tomato ទំហំធំ ពណ៍ខៀវ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Sanka Tomato ពូជតូចៗ ដូចស្រុកខ្មែរ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Chio Chio tomato ពូជតូចៗ វែងៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Roma Tomato តូចៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Aunt Ruby‘s German Green Tomato អាល្លឺម៉ង់
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ San Marzano ប៉េងប៉ោះផ្អែម វែងៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Tomato Sweet Seedless ផ្អែម គ្មានគ្រាប់
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Hybrid tomato តូចៗ
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Golden King of Siberia tomato ប៉េងប៉ោះពណ៍មាស
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Burpee Sweet Seedless Tomato គ្មានគ្រាប់
- ផ្លែប៉េងប៉ោះពូជ Brandywine Yellow Tomato ធំៗ
ផ្លែប៉េងប៉ោះ ផ្ដល់ប្រយោជន៍ច្រើនដល់ស្បែក បេះដូង និងភ្នែក គ្នាយើងដឹងច្បាស់ហើយថាផ្លែប៉េងប៉ោះអាចយកទៅធ្វើម្ហូបផ្សេងៗ ឬញ៉ាំស្រស់ក៏បាន ហើយផ្លែប៉េងប៉ោះក៏ចាត់ចូលថាជាផ្លែឈើមិនមែនបន្លែ។ ផ្លែឈើនេះជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលជួយដល់សុខភាពមនុស្សយើង។
សារធាតុចិញ្ចឹម ផ្លែប៉េងប៉ោះផ្ទុកជាតិទឹកប្រហែល ៩៥% និង៥%ទៀតភាគច្រើនសុទ្ធតែជាកាឡូរី និងជាតិសរសៃ។
ផ្លែប៉េងប៉ោះស្រស់ ១០០ក្រាមមានសារធាតុចិញ្ចឹម៖
- កាឡូរី៖ ១៨កាឡូរី
- ទឹក៖ ៩៥%
- ប្រូតេអ៊ីន៖ ០,៩ក្រាម
- កាបូអ៊ីដ្រាត៖ ៣,៩ក្រាម
- ស្ករ៖ ២,៦ក្រាម
- ជាតិសរសៃ៖ ១,២ក្រាម
- ជាតិខ្លាញ់៖ ០,២ក្រាម។
- ផ្លែប៉េងប៉ោះផ្ទុកទៅដោយសារធាតុមួយឈ្មោះថា Lycopene ដែលវាជាអ្នកផ្តល់ពណ៌ក្រហមស្រស់ដល់ផ្លែមួយនេះ ហើយក៏ជួយការពារផ្លែរបស់វាពីកាំរស្មីយូវីរបស់ពន្លឺព្រះអាទិត្យដែរ។ ដូចគ្នានេះដែរ វាអាចជួយការពារកោសិការាងកាយអ្នកពីការខូចខាតបានដែរ។ ផ្លែប៉េងប៉ោះក៏មានជាតិប៉ូតាស្យូម វីតាមីន B និង E និងជីវជាតិផ្សេងៗទៀតដែរ។
- ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ សារធាតុ Lycopene គឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់មួយប្រភេទដែលអាចប្រឆាំងនឹងការម៉ូលេគុលរ៉ាឌីកាលសេរីបាន ដែលម៉ូលេគុលមួយនេះអាចបំផ្លាញដល់កោសិកា និងប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំថែមទៀត។ ដោយសារតែរឿងនេះហើយ អាហារដែលមានសារធាតុ Lycopene ខ្ពស់ដូចជាប៉េងប៉ោះ ប្រហែលជាធ្វើឲ្យអ្នកមិនសូវជាមានជំងឺមហារីកសួត ក្រពះ ឬក្រពេញប្រូស្តាតឡើយ។ ការស្រាវជ្រាវខ្លះបង្ហាញថា វាប្រហែលជាជួយបង្ការជំងឺជាច្រើនទៀតដែរ។
- បេះដូង សារធាតុ Lycopene ក៏ប្រហែលជាជួយបន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ ព្រមទាំងសម្ពាធឈាមផងដែរ។ កាលណារឿងទាំងពីរនេះថយចុះ វានឹងល្អចំពោះសុខភាពបេះដូង។ ជីវជាតិផ្សេងៗទៀតក្នុងប៉េងប៉ោះដូចជាវីតាមីន B និង E ក៏ប្រហែលជាជួយបង្កើនសុខភាពបេះដូងដែរ។
- សុខភាពបេះដូង ជាតិសរសៃ ប៉ូតាស្យូម វីតាមីន C និងជាតិ Cholineនៅក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះសុទ្ធតែអាចជួយទ្រទ្រង់សុខភាពបេះដូង។ ការបង្កើនការញ៉ាំប៉ូតាស្យូម និងកាត់បន្ថយការញ៉ាំសូដ្យូមអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យជំងឺបេះដូង។ការញ៉ាំប៉ូតាស្យូមច្រើនមិនត្រឹមតែកាត់បន្ថយហានិភ័យជំងឺបេះដូង នៅអាចជួយការពារការចុះខ្សោយនៃសាច់ដុំ រក្សាកម្រិតជាតិរ៉ែក្នុងឆ្អឹង និងកាត់បន្ថយការបង្កគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
- ភ្នែក ប៉េងប៉ោះមានសារធាតុជាច្រើនទៀតដូចជា Lutein និង Zeaxanthin ដែលអាចជួយការពារភ្នែកពីពន្លឺពណ៌ខៀវចេញពីឧបករណ៍ឌីជីថលបានដូចជា ទូរស័ព្ទឆ្លាតវៃ និងកុំព្យូទ័រជាដើម។ សុខភាពភ្នែក ផ្លែប៉េងប៉ោះសម្បូរដោយជាតិ lycopene lutein និងbeta-carotene ដែលសុទ្ធតែជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មអាចការពារភ្នែកពីការខូចខាតដោយពន្លឺ ភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺ age-related macular degeneration (AMD).។ ការសិក្សាពីជំងឺភ្នែកបានរកឃើញថាអ្នកញ៉ាំអាហារមានជាតិ lutein និងzeaxanthin ដែលមានក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យជំងឺកម្សោយគំហើញដែលហៅថា neovascular AMD ៣៥%។
- សួត ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ប៉េងប៉ោះប្រហែលជាមានប្រយោជន៍សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺហឺត និងជួយបង្ការជំងឺខ្យល់ក្នុងទងសួតទៀតផង។ រឿងនេះអាចដោយសារតែសារធាតុ Lycopene, Lutein, និង Zeaxanthin។
- សរសៃឈាម ការដែលញ៉ាំប៉េងប៉ោះកាន់តែច្រើនពីរបបអាហារប្រហែលជាធ្វើឲ្យអ្នកមិនសូវមានជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលទេ។ ការសិក្សាបានបញ្ជាក់ថា វាប្រហែលជាជួយលុបបំបាត់ការរលាក បង្កើនមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងការពារកុំឲ្យមានកំណកឈាម ដែលវាសុទ្ធសឹងតែជួយបង្ការជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលបានទាំងអស់។
- សុខភាពមាត់ ការសិក្សាបានបង្ហាញថា សារធាតុ Lycopene ប្រហែលជាជួយដល់ជំងឺអញ្ចាញធ្មេញ រលាកអញ្ចាញធ្មេញ និងរលាកជុំវិញធ្មេញ ដូចគ្នានឹងការបង្ការជំងឺមហារីកដែរ។ ប៉ុន្តែការដែលញ៉ាំប៉េងប៉ោះឆៅច្រើនអាចបំផ្លាញដល់ស្រទាប់ការពារធ្មេញបាន។
- ស្បែក អ្នកស្គាល់ហើយថា មួក និងក្រែមការពារកម្តៅព្រះអាទិត្យអាចជួយការពារស្បែកពីពន្លឺព្រះអាទិត្យបាន។ មែនហើយសារធាតុ Lycopene ក្នុងប៉េងប៉ោះប្រហែលជាធ្វើការដូចគ្នាអញ្ចឹងដែរ។ ប៉ុន្តែមិនបាច់យកវាមកលាបស្បែកទេ គឺវាជួយកោសិកាពីខាងក្នុងទៅវិញ៕
- ក្រៅពីនេះផ្លែប៉េងប៉ោះក៏ជាប្រភពនៃពពួកវីតាមីន រ៉ែ និងសមាសធាតុផ្សេងៗដូចជា វីតាមីនC ប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិlycopene ជាតិcholine អាស៊ីតហ្វូលិក ជាតិbeta-carotene និងជាតិ lutein។
- ផ្លែប៉េងប៉ោះក៏មានផ្ទុកអាស៊ីត Folate ជួយរក្សាលំនឹងកម្រិត homocysteine ដែលជាអាស៊ីតអាមីណូបានពីការបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ Homocysteine ត្រូវគេជឿថាអាចបង្កើនហានិភ័យគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ការគ្រប់គ្រងកម្រិត homocysteine ដោយអាស៊ីត folate អាចកាត់បន្ថយកត្តាមួយនៃកត្តាបង្កជំងឺបេះដូង។